Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziva na mir

I Ćosiću jasno da je Kosovo za Srbiju izgubljeno

dobrica ćosić
Foto: Youtube (screenshot)
24.04.2014.
u 15:26

Srpskom književniku i tvrdom nacionalistu, Dobrici Ćosiću jasno je da je Kosovo politički izgubljeno i "ne treba više ni atom snage trošiti na to pitanje"

Srpskom književniku, nekadašnjem predsjedniku ostataka Jugoslavije početkom 90-tih i tvrdom nacionalistu, Dobrici Ćosiću jasno je da je Kosovo, kako on kaže, politički izgubljeno i "ne treba više ni atom snage trošiti na to pitanje".

- Za mene je kosovsko pitanje riješeno. To znači da ono više ne postoji kao južna srpska pokrajina. Vašoj generaciji savjetujem da ne trošite snagu na kosovsko pitanje, jer je historija to riješila mimo vas - rekao je Ćosić u intervjuu beogradskom Nedeljniku dodajući kako je on još 60-tih prvi iznio ideju o podjeli Kosova, ali "ona nije prošla".

Ćosić koji je nekada pozivao i na rat za ostvarenje srpskih ciljeva pa i "Velike Srbije", drži kako Srbija više nije sposobna za ratovanje i budućnost mora graditi na miru.

- Mi više ne smijemo ratovati. Nemamo biološki, a više ni domoljubni potencijal. Vjerujem da je mir jedini uvjet našeg postojanja. Ima puno sličnosti u postupcima, ultimatumima i odnosu europskih sila prema Srbiji 1914. i 1941. godine. Puno sličnosti. Naravno, nitko nam ne postavlja ratne ultimatume, ali mislim da su danas ti pritisci perfidniji u svojoj metodologiji jer se prenose na ekonomsku sferu, na cjelokupan život naroda. I da se taj pritisak podnese ili umanji, neophodno je svim silama raditi na novim savezništvima - kaže Ćosić dodajući kako "jedini realan saveznik Srbije danas može biti samo Putin, i to dok je 'putinovac'", dok je Angela Merkel previše agresivna, i prema Srbima "nastupa s revanšističkom strašću".

>>Nikolić: Kosovo neće iz Srbije barem do kraja ovog stoljeća

Ključne riječi

Komentara 24

Avatar Vrijeme
Vrijeme
16:55 24.04.2014.

Samo ti stari "talasaj", ali moram reci da mi je drago da si pozivio dovoljno dugo da vidis svoj veliki plan potpuno zdrobljen i Srbiju na koljenima. Vidim da ti je potpuno jasno da bi svaki slijedeci rat u ovoj situaciji unistio Srbiju. Medjutim, ne govoris ti to zbog "Srbije" nego zbog takozvane Republike Srpske. Jasno ti je da bi bilo kakva ratna situacija momentalno neutralizirala republiku Srpsku a mozda cak i Vojvodinu.

Avatar una12
una12
16:01 24.04.2014.

Jos uvjek nekim srbima nije jasno da je Kosovo izgubljeno. Kosovo su izgubili onog dana kad je im Milosevic oduzeo autonomiju.

DU
Deleted user
17:17 24.04.2014.

Šteta što nije bio tako pragmatičan u devedesetim,pa da kao predsjednik SRJ spriječi rat i spasi tisuće života.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije