Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže se promjene

I Bandić poručio: Ili preslagivanje do najkasnije mjesec dana, ili novi izbori

Milan Bandić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/4
04.06.2016.
u 13:26

Ocjenjujući prijašnju Milanovićevu Vladu rekao je kako je ona "najgora u povijesti suvremen Hrvatske, imala naoko idilu, a nisu ništa napravili", dok je aktualna Vlada prema van pokazala sukobe, ali su im rezultati u četiri mjeseca isti kao prethodnoj u četiri godine.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik i predsjednik stranke BM 365 - Stranka rada i solidarnosti, komentirajući aktualnu krizu vlasti izjavio je da je rezultat ove situacije izvjestan - ili preslagivanje u roku od dva tjedna ili mjesec dana najkasnije, ili novi izbori, a njegova stranka bit će opet rješenje, ili u preslagivanju ili na novim izborima. 

 "Pa ništa neočekivano. To su i politički polupismeni ljudi vidjeli da je to od početka  navrnuta kruška na trešnji; da to ne bude funkcioniralo kada se stavi na čelo Vlade čovjek koji nema ni jednog zastupnika, koji nema političku težinu, političkog iskustva. U biti da potpisuje ono što koalicija odluči i dogodilo se to jučer što je bilo i očekivano", rekao je Bandić u palači Dverce komentirajući jučerašnja događanja. 

Ocjenjujući prijašnju Milanovićevu Vladu rekao je kako je ona "najgora u povijesti suvremen Hrvatske, imala naoko idilu, a nisu ništa napravili", dok je aktualna Vlada prema van pokazala sukobe, ali su im rezultati u četiri mjeseca isti kao prethodnoj u četiri godine.

"Pa reći ću Vam iskreno. Bivša Vlada najgora u povijesti suverene demokratske Hrvatske imala je naoko idilu, bili su dobri, a nisu ništa napravili, nisu ništa radili. I nitko ništa nije tražio. Oni su četiri godine vratili Hrvatsku četiri godine natrag. Ovi četiri mjeseca to čine, prema vani sukobi i razlazi, nisu stabilni. A isti je rezultat i efekt bio kao i onih četiri godine", rekao je Bandić.

 Kaže da je bivša Vlada upropastila četiri godine, te da se ove četiri godine mogu ispraviti - ili hitnim preslagivanjem unutar postojećih zastupnika u Saboru ili novim izborima. "Prema tome, daj Bog da ne izgubimo više od četiri mjeseca", poručio je.

 I Laburisti pozivaju na samoraspuštanje Sabora i hitno raspisivanje izbora prije ljeta

Hrvatski laburisti – Stranka rada poziva parlamentarnu većinu da što prije donese odluku o samoraspuštanju Hrvatskoga sabora, a predsjednicu Republike Hrvatske da u što kraćem roku raspiše izvanredne izbore, već prije ljeta, priopćeno je iz te stranke. 

Podsjećaju na članak 1. Ustava Republike Hrvatske koji kaže da "u Republici Hrvatskoj vlast proizlazi iz naroda i pripada narodu" te zbog dobrobiti naroda, društva i države zahtijevaju hitno raspisivanje izbora "bez uzaludnih, na propast osuđenih pokušaja preslagivanja u Saboru", koji bi, smatraju, doveli do još opasnije političke krize. 

"Umjesto mrcvarenja, ponižavanja i vrijeđanja zdravog razuma građana, što se u aktualnom grabežu za vlast u redovima vladajućih pokušava podvesti pod uobičajene i poštene demokratske procese", treba građanima dati priliku da izaberu novo vodstvo države, "u nadi da neće ponoviti ovu kardinalnu grešku", smatraju Laburisti.

Trenutačna, a faktički nepostojeća Vlada, u manje od pet mjeseci takozvanog rada državu je dovela do potpune blokade i nefunkcionalnosti, dramatičnog ugrožavanja međunarodnog ugleda Hrvatske i vrlo konkretnih financijskih posljedica, ističe se u priopćenju. 

"U kaosu koji je proizvela vlast Domoljubne koalicije i Mosta, sva je energija usmjerena na međusobne obračune, na što je prebačen i fokus javnosti, dok, istodobno, ispod radara, u sumnjivim i nedorečenim procedurama prolaze krucijalne odluke poput prodaje Končara ili smjene uprava u tvrtkama u državnom vlasništvu bez odluka Vlade. Korištenje prljavih obavještajnih metoda u sukobima između vladajućih da i ne spominjemo", kaže se u priopćenju Središnjeg ureda Hrvatskih laburista - stranke rada. 

Rusak: Izbori su možda najbolje rješenje   

 Nezavisna saborska zastupnica Gordana Rusak izjavila je da je ona za to da se ova situacija što prije riješi na koji god način te ocijenila kako su novi izbori možda najbolje rješenje u ovom trenutku.

"Ja sam za to, kada bi se mene pitalo da se ta situacija što prije riješi, na koji god način. Ova agonija  ne može trajati", rekla je Rusak za N1 televiziju.

Na pitanje je li ona za nove izbore, Rusak je rekla da su izbori također jedno od legitimnih, možda i najboljih rješenja u ovom trenutku.

>>'Smijeni li HDZ Oreškovića, to ne mora biti njegov kraj'

>>Karamarko pregovara i s manjincima kako bi osigurao 76 ruku

Komentara 46

Avatar tjednadozanebuloza
tjednadozanebuloza
14:11 04.06.2016.

Palac gore za izbore nove!

EK
ekstralik
14:21 04.06.2016.

još malo i stiglo je tvoje vrijeme... rehabilitacija i ćorka

BO
bojuki1
14:20 04.06.2016.

Bandiću, na zadnjim izborima si dobio skoro 100 tisuća glasova, nažalost više od 70 posto glasova ti je propalo. Na novim izborima moraš obavezno okupiti politički jače stranke u svoju koaliciju da ti ne propadaju glasovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije