Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi sustav rada

HZZO uvodi novi sustav-Pratit će se rad liječnika putem računala

BolnicaKC
Marijan Sušenj/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
31.01.2013.
u 15:24

Program će omogućiti da se prati rad liječnika na savjetovanju i prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti – pojasnio je direktor HZZO-a Siniša Varga.

Novi model financiranja liječnika obiteljske medicine i službeno je počeo, a testni period trajat će do 1.travnja, do kada će liječnici biti plaćeni po starom. Riječ je o tome da se u ordinacije obiteljske medicine na već postojeći kompjutorski program dograđuje komponenta koja će detaljno pratiti njihov rad, pa će svaki liječnik na osnovu toga moći ostvariti i dodatnu zaradu.

Ovaj će program omogućiti da se prati rad liječnika na savjetovanju i prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti – pojasnio je direktor HZZO-a Siniša Varga. U praksi to znači da će obiteljski liječnik posebno voditi svakog pacijenta koji boluje od kronične nezarazne bolesti i u njega bilježiti svaku posjetu, pregled, promjenu stanja i slično. U testnom će se periodu na taj način voditi oboljele od dijabetesa, kronične opstruktivne bolesti pluća i one s kroničnim žilnim oboljenjima – istako je Varga.

Ovakav način kontrole rada je potreban jer se, ne prati li liječnik oboljele od kroničnih bolesti, troškovi u zdravstvu učetverostručuju i prema procjenama na to se troši oko 30 posto zdravstvenog budžeta. Uštedjeti ćemo oko 6 milijardi kuna koje ćemo preliti u nove lijekove na listama – ustvrdio je Varga. Usto nastojat će se, kroz plaćanje dodatnih usluga, primarce motivirati da sve svoje pacijente, kao što je to običaj na Zapadu, pozivaju da bar jednom godišnje, najbolje oko rođendana, da dođu u ordinacije na kratak sistematski pregled.Ovo zadnje odnosi se i na pedijatre i ginekologe koji imaju ugovor s HZZO-om – naglasio je.

Bolnički limiti manji su za 0,78 posto i to zbog uklađivanja s proračunom, a strogo će se voditi računa da bolnički liječnici, kada je u pitanju laboratorijska dijagnostika, ne šalju pacijente da pretrage ponavljaju. Nije važno gdje je pacijent obavio pretrage jer svi su laboratoriji jednako licencirani, a pazit će se i da se ne prepisuje preširok dijapazon pretraga već samo one koje su po smjernicama indicirane za određenu bolest – pojasnio je Varga.

Inače, po anketi koju je u prosincu na uzorkuj od 800 ispitanika za HZZO provela agencija I SOS Plus više od 68 posto građana zdravstvu je dalo ocjenu dobar. Najveći su problem , kaže njih 36, 3 posto, liste čekanja, a najzdovoljniji su, njih 86 posto, stručnošću liječnika obiteljske medicine. Kada je korupcija u pitanju iako 14, 1 posto građana smatra je ima u sustavu, s njom se osobno susrelo oko 7 posto ljudi.

>>Istraživanje HZZO-a: Građani zdravstvo ocijenili s trojkom

Komentara 6

DU
Deleted user
15:41 31.01.2013.

Pa vi a vlasti nikako da shvatite da nisu problem liječnici, njih i tako za svaku sitnicu maltretiraju kontrolori HZZO-a (da ne kažem da se izživljavaju na njima), problem je HZZO. Tko će pratiti njih, ta institucija najveći je problem zdravstva u RH?

OB
-obrisani-
16:35 31.01.2013.

Od prije 23 godine koliko se zahvaljujuće hdz izmijenilo ravnatelja, ministara u zdravstvu. I razlog prvih smjena u HZZO-u ako bi netko bio hrabar iznijeti istinu. Od tada je sve prisutnija korupcija, kriminalne radnje počevši od hdz-ovskog HZZO-a. Koliko jeje sredstava otišlo i odlazi na privatne registrirane i neregistrirane račune. Koliko je sredstava otišlo na staru informatizaciju, programe iako su zaposlili stotine inžinjera sa sposobnošću doprinosa dugoprstima a ne prstićima, jer su u ta vremena već postavljene stare sposobne ruke. Što je u članku SD iznjela sposobna novinarka Nataša Škaričić a odnosi se o bačenim milijunskim srestvima poreznih obveznika zahvaljujući stručnošću HZZO-a Direkcije, koja je na prvom mjestu svih afera. Od njega počinje i završava svaka afera iz zdravstva, ali bez adekvatnog i poštenoga okončanja. Tko da im stane na put, ako su svi velikih apetita, te jedan drugoga neće okrivljavati i privesti pravdi.

OB
-obrisani-
16:47 31.01.2013.

Ovaj Varga vlasnik privatne ordinacije, osoba koja zarađuje sa mnogih mjesta u istom radnom vremenu, nije osoba sposobna biti na čelu HZZO-a. Misli da će nešto dobro napraviti, kao i njegov prethodnik.Ovaj sadašnji sustav kao i prijašnji ne ide u prilog naročito oboljelom pacijentu, već privatnoj ordinaciji obiteljske medicine, kojoj će i nadalje biti pacijent broj koji im donosi mjesećna redovita sredstva. Mnogi pored toga zarađuju sa dozvanim specijalistima koji uz pozamašna sredstva obavljaju preglede u mnogim ordinacijama, bez izdatih i evidentiranih računa. Ovo je mogućnost još veće zarade, jer i sada upisuju sa svojim odanim sestrama neizvršene preglede i razne usluge. Veliki broj ima upisanih koji su možda bili samo jednom u ordinaciji a da se njih konstantno evidentira kao dolazeće pacijente.Teško nama sa ovakvim nestručnim postavom vladajućih sa svojim brojnim zamjenicima, tajnicama ......Tko njih da kontrolira, tko da kontrolira putne troškove, korištenja automobila u privatne obilaske ili službene na koje se vode supruge.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije