Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZZO od 1. rujna uvodi e-karton, evo što će se sve promijeniti

U HZZO-u izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije
01. kolovoza 2016. u 20:27 7 komentara 17093 prikaza
Zdravstveno osiguranje
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

E-karton, pametne kartice s podacima o pacijentu, bit će puštene u probni rad 1. rujna, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Fedor Dorčić te najavio punu informatizaciju zdravstvenog sustava u idućih godinu dana kakvu nema nijedna druga zemlja u Europi.

Sve bolnice informatički će biti povezane s HZZO-om, uvest će se centralni kalendar naručivanja, kojim će se izbjeći sadašnja mogućnost udvostručenja narudžbi jer će one biti vezane uz OIB pacijenta, rekao je Dorčić novinarima upitan za planove HZZO-a za iduće razdoblje nakon svečane primopredaje umjetnih pužnica u KBC-u Sestara milosrdnica. U HZZO-u, kaže, izrađuju internetski portal na kojemu će svaki osiguranik, doktor primarne zdravstvene zaštite i bolnički liječnik imati uvid u liste čekanja i provesti narudžbu putem aplikacije. Plan je da novi sustav u punoj formi zaživi za 6 do 12 mjeseci.

Osim e-kartona, postupno će biti pušteni u rad i mobilna aplikacija za naručivanje, e-uputnice, e-nalazi i e-fakture. "Kada zaokružimo cjelinu, među prvima u Europi imat ćemo tako informatiziran zdravstveni sustav. Mislim da ga sada u takvom opsegu nema nitko", istaknuo je ravnatelj HZZO-a. Pacijente starije dobi, koji se ne služe internetom, naručivat će doktori primarne zdravstvene zaštite ili mlađi članovi obitelji.

Odgovarajući novinarski upit, ravnatelj HZZO-a ustvrdio je kako liste čekanja nisu u značajnom porastu u odnosu na proteklu godinu. "Imamo nešto više od 800 tisuća pregleda na čekanju, no u 80 posto slučajeva riječ je o narudžbama nakon izvršenog zahvata, dijagnostičke pretrage ili terapijskog postupka".

 Istaknuo je i da će HZZO na jesen nastaviti provoditi analizu poslovanja bolnica, koje su u prvih šest mjeseci ove godine napravile 270 milijuna kuna novih dugova.

"U prvih pet mjeseci ove godine imali smo porast dospjelih dugova bolnica za 50-ak milijuna kuna, no u lipnju taj je trend zaustavljen, a to je posljedica raznih aktivnosti", rekao je Dorčić te najavio  nastavak  racionalizacije poslovanja bolnica. Najavio je i oštriju kontrolu bolovanja i potrošnje lijekova na recept, čija je potrošnja u stalnom porastu.

>> Hrvatski raritet - bolnica koja stvara dobit i sama investira

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
  • Deleted user:

    I što točno znači taj e karton za običnog pacijenta? Poboljšanje usluge? Ma kakvi zaboli te rame na primjer i moraš ići na slikanje doktor te naruči za nikakav RTG za deveti mjesec a sada je 1.8. A tebe rame ... prikaži još! boli sve jače i jače odeš privatniku a oni su na godišnjem, U komunizmu smo imali bolje zdravstvene usluge nego u slobodnoj Hrvatskoj toliko o tome.

  • bijelocrveni:

    Ajde pljujte malo po tehnickoj vladi! Napravili su vise nego partizanska vlada u 4 godine!

  • than:

    A sto s onima koji nemaju zdravtsveno ?!?! Ovo je sve preljevanje iz supljeg u prazno... Uvodimo centralizirano zdravstveno ?!?! Pa tu necemo nista dobiti. Samo vise posla za oni koji to trebaju srediti i to je to. Za pacijente ... prikaži još!e to nista ne znaci....