Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZZO će financirati pripravnički staž za 440 doktora medicine

Neraspoređeni pripravnici, njih 53, mogu se u roku od osam dana prijaviti na nepopunjena mjesta u zdravstvenim ustanovama – poručili su iz HZZO-a
31. listopada 2012. u 16:20 1 komentara 446 prikaza
ordinacija, liječnici, ginekolozi, uhićenje (1)
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Bolovanje zbog bolesti genitalnog sustava i komplikacija u vezi s trudnoćom ili porođajem, od danas, može propisati i izabrani ginekolog, pa više nije potrebno ići svojem obiteljskom doktoru – odlučeno je na današnjoj sjednici Upravnog vijeća HZZO-a.

Time se, kažu iz zavoda, smanjuje administriranje vezano za propisivanje bolovanja, ali i olakšava pacijenticama da ne moraju dodatno odvajati vrijeme za odlazak obiteljskom liječniku.

Pojednostavljen je i postupak upućivanja na liječenje u inozemstvo pa će prilikom opetovanog liječenja u inozemstvu, istog osiguranika, liječničko povjerenstvo HZZO-a moći donositi svoj nalaz, mišljenje i ocjenu i to bez prethodnog pribavljanja mišljenja nadležnog referentnog centra, odnosno liječnika specijalista.

– Osim toga, liječničko povjerenstvo imat će pravo u takvim slučajevima zatražiti od predlagača, zdravstvene ustanove ili liječnika specijalista koji su dali prijedlog za upućivanje na liječenje u inozemstvo, zatražiti evaluaciju rezultata liječenja provedenog u inozemstvu – objašnjavaju iz zavoda.

A, HZZO će financirati i pripravnički staž za 440 doktora medicine nakon provedenog javnog natječaja koji je objavljen 16. srpnja.

– Na javni natječaj pristigao je ukupno 493 zahtjeva za financiranje pripravničkog staža, a kandidate kojima će biti plaćen pripravnički staž odredilo je povjerenstvo sastavljeno od predstavnika Ministarstva zdravlja, HZZO-a, zdravstvenih ustanova te drugih ugovornih partnera HZZO-a uključenih u sustav financiranja pripravničkog staža zdravstvenih radnika – kažu iz HZZO-a.

Izabrani kandidati svoj će staž obavljati u zdravstvenim ustanovama bolnicama, poliklinikama čiji su osnivači županije i Grad Zagreb, ustanovama hitne medicinske pomoći, domovima zdravlja i zavodima za javno zdravstvo te poliklinikama čiji su osnivači druge pravne i fizičke osobe kao i kod privatnih zdravstvenih radnika.

– Neraspoređeni pripravnici, njih 53, mogu se u roku od osam dana prijaviti na nepopunjena mjesta u zdravstvenim ustanovama – poručili su iz HZZO-a.

>>Troškove staža dijelit će dva ministarstva?

Elipso