Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blokada računa

HZMO otkrio nad koliko mirovina se vrši ovrha

umirovljenici
Pixabay/Ilustracija
19.05.2023.
u 10:10

Što se tiče samog broja ovrha na mirovinu, na mirovinama koje su isplaćene u svibnju je HZMO proveo ukupno 20.357 ovrha, dok su na zaštićene račune isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

Prema zadnjim podacima FINA-e na dan 30. travnja je blokirane račune imalo ukupno 224.970 građana. Iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za portal mirovina.hr su otkrili kako je na mirovinama za travanj, koje su isplaćene u svibnju, provedeno 20.357 ovrha. Upozorili su kako HZMO vodi podatke o broju ovrha koje se provode nad mirovinama, a ne o broju ovrha nad umirovljenicima, pa taj broj može biti i nešto drugačiji. Kako ističu iz FINA-e najveći se dio duga građana odnosi na dug prema bankama kao vjerovnicima. 

VEZANI ČLANCI:

Važno je znati, navodi portal, kako se podaci o ovrhama vode po broju ovrha provedenih na mirovinskim primanjima, i to na mjesečnoj i godišnjoj razini, a ne po broju korisnika na čijim se mirovinama provodi ovrha. Broj ovrha i broj korisnika prema tome ne mora uvijek biti jednak jer, kako su objasnili iz HZMO-a, na jednoj se mirovini mogu provesti dvije ovrhe.

Što se tiče samog broja ovrha na mirovinu, na mirovinama koje su isplaćene u svibnju je HZMO proveo ukupno 20.357 ovrha, dok su na zaštićene račune isplaćena sredstva izuzeta od ovrhe za 49.344 korisnika mirovina.

- Napominjemo da HZMO ne vodi podatke o broju umirovljenika nad kojima se provodi ovrha već broj ovrha na mirovinama te da se u nekim situacijama na jednoj mirovini mogu provesti dvije ovrhe. Stoga, brojka od 20.357 ovrha, ne znači ujedno i broj umirovljenika - rekli su iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

Video: Milanović: "Od kud će to država plaćati doprinos za mirovinsko, od doprinosa za crkvu?"

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Behemot
Behemot
12:41 19.05.2023.

Plan smanjenja hrvatske populacije koji provodi AP a podržavaju prodane duše sa dvostrukim državljanstvom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije