Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dostava dokaza

HZMO objavio novost za one s inozemnim mirovinama koji čekaju jednokratni dodatak

Karlovački umirovljenici lijepo proljetno vrijeme koriste za boravak na svježem zraku
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/3
03.02.2023.
u 11:06

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje objavio je kako je korisnicima mirovine dostupan online obrazac putem kojeg je omogućena dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života

Dostava dokaza o visini inozemne mirovine radi isplate jednokratnog novčanog primanja od jučer, 2. veljače, dostupna je putem online obrasca, objavio je na svojoj službenoj stranici Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). Putem online obrasca, navode, korisnicima mirovine omogućena je dostava dokaza o visini inozemne mirovine u svrhu isplate jednokratnog novčanog primanja radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, u skladu s Odlukom Vlade RH od 22. prosinca 2022. godine. 

"Korisnici kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva, a koji će mirovinu ostvariti do 31. prosinca 2022., zatečenima u isplati mirovine za mjesec prosinac 2022., kao i oni kojima nije isplaćeno jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica porasta cijena u prosincu jer nisu u roku dostavili dokaz o iznosu inozemne mirovine, za isplatu JNP-a obvezni su HZMO-u dostaviti dokaz o netoiznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja", pojašnjava Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Dokaz, dodaju, može biti potvrda banke iz koje se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2022., izvadak iz bankovnog računa iz kojeg se vidi netoiznos mirovine koji je uplatio inozemni nositelj za prosinac 2022. ili potvrda inozemnog nositelja o visini mirovine isplaćene za prosinac 2022. u netoiznosu. 

Jedan od navedenih dokaza treba dostaviti HZMO-u do 28. veljače 2023. godine. Osim putem online obrasca, dokaz o visini inozemne mirovine može se dostaviti poštom ili osobno područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta s popunjenom Tiskanicom za dostavu podataka o visini inozemne mirovine. Tiskanica se može preuzeti na internetskim stranicama HZMO-a, u područnim ustrojstvenim jedinicama HZMO-a ili kupiti u prodavaonicama Narodnih novina. 

"Napominjemo da korisnici mirovine koji su ostvarili staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, radi isplate jednokratnog novčanog primanja također trebaju u Tiskanici ili online obrascu označiti polje – Izjavljujem da ne primam inozemnu mirovinu. Pravo na isplatu jednokratnog novčanog primanju imaju oni korisnici kojima ukupno mirovinsko primanje ostvareno u Republici Hrvatskoj i u inozemstvu ne prelazi netoiznos od 4.360,00 kuna", pojašnjava HZMO. 

Isplata jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine koji uz mirovinu ostvarenu u RH primaju i inozemnu mirovinu, zaključuju, predviđena je najkasnije u ožujku 2023. i o tome će biti pravodobno informirani.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije