Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasan virus

HZJZ upozorava trudnice: Ne putujte u Južnu Ameriku

A health ministry worker fumigates a house to kill mosquitoes during a campaign against dengue and chikungunya and to prevent the entry of Zika virus in Managua, Nicaragua January 26, 2016. The Government of Nicaragua announced a plan in order to stop the
Foto: Reuters/PIXSELL
28.01.2016.
u 07:00

Zaraza virusom Zika i u Danskoj, kod nas je rizik mali jer je zima pa nema komaraca. Virus se može prenijeti iz drugih zemalja

Danska je potvrdila slučaj zaraze virusom Zika kod pacijenta koji je u bolnicu u Aarhusu primljen zbog povišene temperature, bolova u zglobovima i glavobolje. Simptomi su to zarazom tim virusom koji hara Južnom Amerikom, gdje su pojedine države savjetovale odgađanje trudnoće na dvije godine jer se zaraza virusom Zika povezuje s mikrocefalijom, malom glavom u novorođenčadi, i nizom drugih teških oštećenja. I pacijent u Aarhusu zaražen je za putovanja Srednjom i Južnom Amerikom, a nakon što mu se stanje poboljšalo, otpušten je iz bolnice. Javnosti je istaknuto da nema straha od širenja zaraze. Virus, naime, prvenstveno prenose zaraženi komarci, ali je utvrđen i prijenos spolnim putem te kroz posteljicu trudnice. Trudnicama se, podsjetimo, ne savjetuje putovanje u zemlje u kojima traje epidemija, dok se ostale upozorava na rizik. Što se Europe tiče, prije Danske tri su slučaja potvrđena u Velikoj Britaniji, a Hrvatski zavod za javno zdravstvo upozorava da postoji mogućnost širenja infekcije i kod nas.

Tigrasti komarac, koji je također vektor virusa Zika, danas je udomaćen u mnogim dijelovima Europe, prvenstveno oko Mediterana. Rizik daljnjeg prijenosa infekcije u Europi tijekom zimskog razdoblja ekstremno je nizak jer takvi klimatski uvjeti ne pogoduju tigrastom komarcu. Budući da se danas više nego ikada putuje u razne krajeve svijeta, pa tako i u države Latinske Amerike, važno je senzibilizirati zdravstvene djelatnike i putnike, ali i širu javnost o epidemiji bolesti koju izaziva virus Zika i mogućim rizicima – ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, a trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću savjetuju odgađanje putovanja u zemlje zahvaćene epidemijom. U zemljama članicama Europske unije dosad nije zabilježen autohtoni slučaj zaraze virusom Zika, koji su pak prošli tjedan utvrđeni u cijelom nizu zemalja, među kojima su Bolivija, Tajland, ali i francuski prekomorski departmani St. Martin i Guadalupa. Upravo zbog potonjih postoji realna opasnost od masovnije zaraze na europskom tlu povratkom turista iz tih destinacija. Cjepivo za taj virus ne postoji i jedina mjera opreza je prevencija.

>> Zika virus prenosi se i spolnim putem, prvi slučaj zaraze u Danskoj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije