Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HZJZ objavio upute za autoškole: Ovoga se trebaju držati instruktori, predavači i kandidati

Donosimo detaljan i pregledan popis naputaka koje je objavio HZJZ.
07. svibnja 2020. u 16:43 0 komentara 1357 prikaza
Autoškola
Foto: Patrik Macek/PIXSEL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je i preporuke za rad autoškola tijekom epidemije koronavirusa.

Mjere koje je objavio HZJZ odnose se na pohađanje autoškole tijekom epidemije koronavirusa (COVID-19) i služe zaštiti predavača, instruktora i kandidata za vozača.

1. Uvjeti za prostore i održavanje teorijskog dijela

Autoškola treba:

Održavati higijenu prostora. Učionicu, prijemni ured i sanitarni čvor prije održavanja predavanja potrebno je očistiti, prozračiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. Potrebno je osigurati dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje. Za svaku prostoriju potrebno je osigurati kantu za otpatke s odgovarajućim poklopcem. Upute za čišćenje i dezinfekciju prostorija bez oboljelih od COVID-19 možete pronaći OVDJE, a za prostorije u kojima je boravila osoba pod sumnjom na COVID-19 OVDJE.

Postaviti dozator s dezinfekcijskim sredstvom. Za sve zaposlenike i kandidate prije ili neposredno nakon ulaska u prostore za održavanje predavanja nužno je na vidljivom mjestu postaviti informacije o higijenskim postupcima i osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku s dezinfekcijskim sredstvom (na bazi alkohola u koncentraciji ne manjoj od 70 %).

Održavati mjere fizičke udaljenosti. Predavanja organizirati tako da se pri ulasku u učionice poštuju mjere udaljenosti od 1,5 m između polaznika. Sjedeća mjesta u učionicama rasporediti na način da između kandidata također postoji razmak od 1,5 m te definirati maksimalni broj kandidata koji istovremeno mogu boraviti u učionici. Kandidatima prilikom prijave savjetovati da prilikom dolaska i u vremenu prije ulaska u zgradu poštuju mjere fizičke udaljenosti. Voditi evidenciju prisutnosti koja minimalno mora sadržavati podatke o imenu, prezimenu, točnoj adresi stanovanja i broju telefona. Administrativno osoblje također mora nositi masku, a preporučuje se postavljanje perive pregrade na mjestima na kojima se odvija komunikacija s klijentima (potencijalnim kandidatima) te se preporučuje beskontaktno kartično plaćanje.

VIDEO: Dr. Gordan Lauc govori u kojoj smo fazi pandemije koronavirusa i što nas sve očekuje

Prilagoditi broj kandidata u grupi. Prilikom prijavljivanja kandidata voditi računa da broj kandidata ne prelazi maksimalni broj sjedećih mjesta u učionici koji zadovoljava mjere fizičke udaljenosti.

Prva pomoć. Praktični dio predavanja o pružanju prve pomoći za kandidate održava se tako da polaznici prije i nakon rukovanja materijalom i modelima za edukaciju dezinficiraju ruke. Vježbe pružanja umjetnog disanja ne preporučuju se i preporuka je da se privremeno odgode. Za vježbe zamatanja i imobilizacije također se preporučuje rad na modelima.

U učionici ne konzumirati hranu. U učionicama se preporučuje ne konzumirati hranu. Kandidatima prilikom prijave preporučiti da sa sobom ponesu vlastitu jednokratnu bočicu s vodom koju nakon konzumacije mogu adekvatno odložiti u kante za otpatke.

Preporučuje se nošenje maski za lice. Osim kirurških maski mogu se koristiti i platnene maske te druga pokrivala koja prekrivaju usta i nos. Upute o pravilnom korištenju maski dostupne su OVDJE.

VIDEO: Pogledajte što predviđaju naši znanstvenici: Koliko bi mogla trajati pandemija?

Kandidati, predavači i instruktori sa simptomima koji bi mogli upućivati na COVID-19 ne pohađaju, odnosno ne održavaju praktični ni teorijski dio nastave. Osobama koje imaju bilo kakav simptom akutne respiratorne infekcije (curenje nosa, kihanje, kašalj, povišena tjelesna temperatura i sl.) preporučuje se ostanak kod kuće te javljanje nadležnom liječniku obiteljske medicine. Zaposlenici prije povratka na posao trebaju imati razjašnjenu dijagnozu. Preporučuje se da kandidati, predavači i instruktori, kao i ostali zaposlenici autoškole svaki dan u jutarnjim satima kod kuće mjere tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2°C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom, odnosno u autoškolu i ne dolaziti na posao/nastavu dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Nakon predavanja očistiti učionicu i sanitarni čvor. Po obavljenom predavanju prostorije se moraju očistiti (pod se pere uobičajenim deterdžentom za pranje, a površine koje su se dodirivale, primjerice kvake, stolovi i slično, peru se, a potom i dezinficiraju). Prostorije se moraju dobro prozračiti (prozori se drže širom otvorenima najmanje 30 minuta).

2. Mjere prilikom praktičnog dijela – vožnje

Atuškola treba:

Održavati higijenu neposrednog radnog prostora. Između nastavnih satova vožnje pojedinih kandidata sa sredstvom za dezinfekciju površina ili dezinfekcijskim maramicama prebrisati sve površine u neposrednoj blizini vozačkog i suvozačkog mjesta, osobito površine koje se često dodiruju rukama.

Osigurati dovoljne količine jednokratnih materijala i sredstava u automobilu. Osigurati da u vozilu uvijek ima dovoljno papirnatih maramica, dezinfekcijskih maramica za čišćenje površina te dezinfekcijskog sredstva, materijala i pribora za čišćenje i dezinfekciju. Čišćenje i dezinfekcija provode se prema uputama dostupnima na mrežnoj stranici HZJZ-a.

Prije ulaska u vozilo obvezno dezinficirati ruke. Tijekom nastavnog sata vožnje osobitu pozornost obratiti na higijenu. Suzdržavati se od kihanja, rukama ne dodirivati lice, ne konzumirati hranu.

Ugostitelji slažu terase nakon sto je Grad Slavonski Brod omogućio proširenje bez naknade NACIONALNI STOŽER Izmijenili odluku za kafiće i restorane bez terase: Mogu otvoriti svoja vrata od ponedjeljka

Tijekom nastavnog sata vožnje održavati odgovarajuću ventilaciju. Ventilacija vozila trebala bi biti u načinu rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica.

Preporučuje se nošenje maski. Preporuka za nošenje maski za lice odnosi se na kandidata (ako mu ne smeta kod vožnje) i instruktora. Prilikom polaganja ispita i ispitivač mora nositi masku za lice.

Redovito prozračivati vozilo. Između nastavnih satova vožnje prozračiti vozilo u minimalnom trajanju od 15 minuta.

Ne zadržavati se u automobilu dulje nego što je potrebno. Nakon nastavnog sata preporučuje se izlazak kandidata iz vozila. Eventualni administrativni posao instruktoru se preporučuje obaviti prije nastavnog sata vožnje. Izbjegavati dijeljenje predmeta između kandidata i instruktora, primjerice kemijske olovke pri evidenciji i slično.

podmukla bolest
HRT-ova voditeljica iznenada završila na hitnoj pa upozorila na veliki problem: 'Ne ignorirajte simptome'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.