Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ublažavanje mjera

HZJZ objavio detaljne preporuke za teretane, igraonice, kafiće..

Građani Zadra i na otvorenome nose zastitne maske
Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/3
15.02.2021.
u 22:52

Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava - napominju iz HZJZ-a kad je riječ o radu škola stranih jezika i drugih sličnih oblika

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je detaljnije preporuke i upute za sprječavanje i suzbijanje širenja bolesti COVID – 19 kojih se trebaju pridržavati ugostitelji, sportski i rekreacijski centri, dječje igraonice i škole stranih jezika.

Preporuka za treninge i športsko-rekreativne aktivnosti u zatvorenim športskim objektima

-  Treninzi i športsko-rekreativne aktivnosti mogu se održavati u zatvorenim športskim objektima koji mogu udovoljiti posebnim tehničkim i sigurnosnim uvjetima za provedbu aktivnosti: treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi. Broj osoba pritom uključuje i trenere, instruktore, voditelje odnosno sve osobe koje se nalaze u prostoru za trening ili športsko-rekreativnu aktivnost i o tome se na ulazu u objekt mora istaknuti odgovarajuća obavijest. Korisnici upotrebljavaju samo vlastiti ručnike, tuševi, svlačionice nisu u uporabi - navodi se u preporuci. 

Napominju kako je nužna dezinfekcija ruku te opreme. Ističe se nužnost evidencije zbog lakšeg epidemiolškog praćanja kontakata. 

Više detalja pročitajte OVDJE

VIDEO: Uzavrelo na presici Stožera. Alemka Markotić: "Barem jedno od vas tu se cijepilo preko reda"

Preporuke za sprječavanje zaraze COVID-19 u djelatnosti dječjih igraonica i radionica

HZJZ preporučuje da se obrati posebna pozornost da se održi fizička udaljenost kako bi se smanjila mogućnost prijenosa. Učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije predavanja očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. Treba osigurati i dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje. 

- Djeca koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 (primjerice u kućanstvu) ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaražena s COVID-19 ostaju kod kuće te ih roditelji/skrbnici ne smiju dovoditi u igraonice - ističu. 

Više detalja pročitajte OVDJE

Upute za ugostiteljske objekte kojima je dozvoljena priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica

Ugostiteljima je zabranjeno usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Preporuča se plaćanje s karticama, te se ne smije stimulirati zadržavanje pred objektom. 

Više detalja pročitajte OVDJE

Preporuke za rad škola stranih jezika i drugih sličnih oblika

Učionicu, prijemni ured, sanitarni čvor i ostale prostore prije predavanja očistiti, a prema mogućnosti i dezinficirati. Treba osigurati i dostatnu količinu jednokratnih materijala za brisanje ruku, deterdženata i sredstava za čišćenje.

Napominju kako je nužno definirati maksimalan broj polaznika koji istovremeno mogu boraviti u učionici, te da mora biti udaljenost od dva metra između polaznika. 

- Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava - napominju. 

Više detalja pročitajte OVDJE

Komentara 1

DU
Deleted user
07:52 16.02.2021.

Da li recimo pravila vrijede i za vlasnike restorana koji su u HDZ-u? Mislim, znamo inspektora, kum je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije