Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HŽ pozajmio 163,5 milijuna eura od Svjetske banke

Kreditni zahtjev HŽ Infrastrukture u najvećem dijelu odnosi se na investicije u željezničku infrastrukturu
06. svibnja 2015. u 17:19 10 komentara 1935 prikaza
štrajk,HŽ,Sisak
Foto: Nikola Čutuk/pixsell

HŽ Infrastruktura d.o.o., HŽ Putnički prijevoz d.o.o. i HŽ Cargo d.o.o. potpisali su Ugovor o zajmu sa Svjetskom bankom za financiranje Projekta održivih hrvatskih željeznica u Europi. Ukupan iznos zajma je 163,5 milijuna eura od čega se gotovo polovina iznosa odnosi na HŽ Infrastrukturu (79 milijuna eura), priopćeno je iz kompanije.

Kreditni zahtjev HŽ Infrastrukture u najvećem dijelu odnosi se na investicije u željezničku infrastrukturu čiji je cilj poduprijeti povećanje kapaciteta i pouzdanosti pruge. Dio kredita u iznosu od 13,7 milijuna eura odnosi se na zbrinjavanja zaposlenika, njihovu obuku te na otpremnine. Kamatna stopa za HŽ Infrastrukturu iznosi 0,44%, što će rezultirati uštedama u troškovima kamata u iznosu od 97 milijuna kuna za ukupno vrijeme trajanja kredita u odnosu na uvjete financiranja koje nude komercijalne banke.

Razvojni cilj projekta je poboljšanje razine usluge i dugoročna financijska održivost javnog željezničkog sektora u Hrvatskoj.

– Kombiniranjem bespovratnih sredstava iz fondova EU-a i zajmova razvojnih banaka za projekte koji ne ispunjavaju kriterije za financiranje iz fondova EU-a postiže se najpovoljnija struktura izvora financiranja kojom će se u dužem roku povećati razina konkurentnosti i poboljšati stanje željezničkog sustava u Republici Hrvatskoj kao ekološki najprihvatljivijeg i najpovoljnijeg oblika kopnenog prijevoza – kazala je voditeljica projekta u HŽ-u Iva Bakula.

>>Pružne građevine: država ih ne smije imati, a nitko drugi ih ne želi

>>HŽ ukida sve vlakove za Dalmaciju jer ih nema tko voziti

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • R00kie:

    tim novcem ce educirat strojovodje da znaju vozit vlakove mladje od 30 godina haha ajme majko sto mi financiramo i kakve uhljebe trpimo

  • antonelić:

    prvi kredit za hž od 50 milijuna maraka uzet je 1994. za infrastrukturu ... a od te love su financirane knjige za hrvatska veleposlanstva ... pisac knjiga (tj. autor) je bio f.t. ( ime poznato redakciji ) , a autorski ... prikaži još!ki honorar se ukiselio u zabi na računu a.t. ... zatim je ankica lepej objavila podatak da dotična a.t, ima na deviznom računu 310.000 dojćmaraka ... hvala ti ankice lepej još jednom na tvome srcu koje kuca za nas male hrvate ... ali nakon toliko godina opet netko piše knjige , opet netko krade lovu našoj djeci i našim unucima ... može jedno pitanje za a.t. : di ti je unuk ankice , "sposobni" bankar siniša košutić , jel još u bratskoj srbiji u belom gradu beogradu u cvejićevoj ulici silikona ????

  • raikonen:

    dragi nazovi novinarčiću.kad nešto navedeš u tekstu ,i počneš objašnjavati, onda objasni do kraja.di je ostatak para, tko ih i zašto troši i daj već jednom zapamtite da hž ne postoji.postoji hž infra ,hž cargo i hž putnički prijevoz