Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustali od vagona

HŽ poništio natječaj, Specijalna vozila ostala bez 20 milijuna kuna

vagoni
08.04.2010.
u 18:06

Dok iz Zagreba poručuju da im vagoni tipa Eanos zbog promjene strukture i tereta na prugama više nisu potrebni, u Brodu se spremaju prosvjedi.

Hrvatske željeznice poništile su u siječnju raspisan natječaj za izradu sto vagona kojem su se nadali u Đuri Đakoviću Specijalnim vozilima. Posao im nije osigurala ni činjenica da je njihova ponuda bila prihvatljivija od konkurentskih tvrtki iz Srbije i Češke te da im je ugovor obećala i sama predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je sredinom veljače posjetila holding.

Spremni za novi postupak

Poništenje natječaja za posao vrijedan oko 20 milijuna kuna dovodi u pitanje radna mjesta ne samo 450 zaposlenika ove tvrtke, već i opstanak više od 2000 kooperanata Đure Đakovića s područja cijele Slavonije.

– Ovo je katastrofa, ali uprava mora naći neko rješenje. Nas ne zanima za koga ćemo proizvoditi vagone, hoće li to biti Hrvatske željeznice ili neke njemačke, francuske ili ruske. Menadžeri tvrtke su tu da nađu posla i osiguraju normalno funkcioniranje tvrtke i ništa nas drugo ne zanima. Ne pristajemo ni na kakve isprike! – kaže Željko Gavran, predsjednik koordinacijskog odbora Sindikata metalaca Đure Đakovića.

Zasad, dodaje, sindikat ništa neće poduzimati, ali ako se počnu narušavati kolektivni ugovori ili sigurnost radnih mjesta dođe u pitanje, pokrenut će štrajkove i prosvjede.

Prema obrazloženju HŽ Carga, koji je raspisao javni natječaj, do njegova poništenja došlo je zbog promjene strukture tereta na njihovim prugama te im vagoni tipa Eanos više nisu potrebni.

U upravi Specijalnih vozila napominju da je njihova tvrtka jedina dala prihvatljivu ponudu koja u potpunosti odgovara traženim uvjetima natječaja.

– Nadamo se da će HŽ uskoro pokrenuti novi postupak javne nabave teretnih vagona koji udovoljavaju novim okolnostima i potrebama. U svom proizvodnom programu imamo široku paletu proizvoda i vjerujemo kako ćemo dati i najprihvatljiviju ponudu, a kako bi osigurali posao i nastavak proizvodnje, već smo poslali i ponude stranim kupcima željezničkih vagona – kaže glasnogovornica uprave ĐĐ Specijalnih vozila Željka Tomić.

Zasad će sa štrajkovima i prosvjedima pričekati dok ne vide poštuje li se kolektivni ugovor, kažu i u krovnom sindikatu metalaca Hrvatske.

Štrajk solidarnosti

– Krajnji rok za isplatu plaća je 15. u mjesecu, a ako novac do tada ne bude isplaćen, već sljedećeg dana pokrećemo petodnevni proces mirenja. Ako ništa ne bude riješeno, nakon njegova isteka, 21. travnja, pokrećemo štrajk u Specijalnim vozilima, a pozvat ćemo i ostale tvrtke Holdinga na štrajk solidarnosti – zaključuje Antun Štivić, regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske.

Ključne riječi

Komentara 2

EH
Ecce homo
18:53 08.04.2010.

Premalo su ponudili za potpis. To je dovoljan razlog poništenja natječaja.

BO
bole50
20:37 08.04.2010.

sve treba uništiti i sve zatvoriti jer je očito da proizvodnja u ovoj zemlji bezvrijedna

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije