Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hž objavio drugi poziv za nadmetanje u modernizaciji pruge

Procijenjena vrijednost radova iznosi 1,25 milijardi kuna, a vrijednost usluge nadzora, za koje je objavljeno jučerašnje nadmetanje iznosi, 31,25 milijuna kuna.
30. listopada 2013. u 17:55 1 komentara 218 prikaza
Glavni kolodvor
Foto: Patrik Macek/ Pixsell

HŽ Infrastruktura objavila je poziv za nadmetanje za uslugu nadzora na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci. Dionica je, priopćavaju iz HŽ-a,  dio riječkog prometnog pravca (Rijeka-Zagreb-Koprivnica-državna granica) koji je sastavnica Mediteranskog koridora jedinstvene transeuropske prometne mreže TEN-T.

Ovo je drugo u nizu nadmetanja koja se objavljuju za navedeni projekt. Prvo nadmetanje za izbor izvođača radova objavljeno je 15. listopada 2013.

Cijeli je projekt jedan od najvećih u gradnji i rekonstrukciji željezničke infrastrukture, a planira se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj u visini od 85 posto. Procijenjena vrijednost radova iznosi 1,25 milijardi kuna, a vrijednost usluge nadzora, za koje je objavljeno jučerašnje nadmetanje iznosi, 31,25 milijuna kuna.

Izgradnja dionice se planira od kolovoza 2014. do srpnja 2018. godine. U okviru ovog projekta između ostaloga planiraju se brojni radovi i aktivnosti, uključujući izgradnju drugoga kolosijeka dužine 38,2 kilometara i rekonstrukciju postojećeg dužine 9 kilometara te rekonstrukcija 3 postojeća kolodvora (Dugo Selo, Vrbovec i Križevci).

Rekonstrukcijom postojećeg i izgradnjom drugog kolosijeka na dionici Dugo Selo – Križevci osigurat će se maksimalna brzina prometovanja vlakova do 160 km/sat, povećat će se kapacitet i propusnost prometnog koridora, a u konačnici značajno će se skratiti vrijeme putovanja između Zagreba, Bjelovara, Koprivnice, Varaždina i Čakovca.

>>\'Kontrolori 
pišu kazne bez milosti iako znamo čekati i po sat do dva\'

 

Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
  • m2:

    Za Hrvatsku u Kohezijskom fondu vrijedi pravilo N+3, sto znaci da projekt mora biti zavrsen 3 godine nakon njegovog ugovaranja. Kako onda radovi izgradnje dionice mogu biti predvidjeni u trajanju od kolovoza 2014. do srpnja 2018. godine ???