Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HŽ Infrastruktura kreće u obnovu pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/2
21.02.2020.
u 15:42

U obnovu će se uložiti 365,7 milijuna kuna, od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj

HŽ Infrastruktura je s tvrtkom Swietelsky potpisala ugovor za izvođenje radova na obnovi pruge Zagreb Zapadni kolodvor – Savski Marof. Ugovor je vrijedan 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio (210 milijuna kuna) financira iz kredita Svjetske banke za obnovu i razvoj. Rok implementacije je 27 mjeseci od dana sklapanja ugovora.

Riječ je o vrlo frekventnoj dionici dvokolosiječne željezničke pruge duge 17,8 kilometara koja se nalazi na koridoru RH1, vrlo važnome za međunarodni teretni i gradsko-prigradski prijevoz. Njome u prosjeku prođe oko 160 vlakova na dan.

U sklopu projekta obnovit će se gornji i donji pružni ustroj, sanirat će se mostovi Krapina, Lužnica i Vrabeščak kao i podvožnjaci Vrapčanska i Škorpikova. Osim toga uredit će se kolodvorska zgrada u Savskom Marofu i stajalište Brdovec, obnoviti tri pothodnika i ugraditi sintetičko popođenje na željezničko-cestovne prijelaze Sokolska, Kolodvorska, Savska, Brdovec i Savski Marof. Radovi će obuhvatiti i zamjenu postojećih perona i uređenja površina na novim željezničkim stajalištima Kustošija i Zaprešić-Savska te u kolodvoru Podsused, ugradnju nadstrešnica u stajalištima Kustošija, Podsused, Zaprešić-Savski i Brdovec te kompletnu obnovu sustava kontaktne mreže.

Foto: HŽ Infrastruktura

Nakon završetka radova tom dionicom vlakovi će voziti brzinom od 120 km/h, sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa te nosivost pruge bit će veći, smanjit će se troškovi održavanja pruge, a poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Potpisom ovog ugovora HŽ Infrastruktura potvrđuje da je stiglo vrijeme za željeznicu i da uz veliku podršku Ministarstva mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na poboljšanju željezničke infrastrukture u Republici Hrvatskoj.

U sljedećem petogodišnjem razdoblju HŽ Infrastruktura planira ulaganja u vrijednosti od 14,2 milijarde kuna, a dugoročni joj je cilj ponuditi sigurnu, brzu i konkurentnu prometnu uslugu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije