Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

HŽ Infrastruktura kreće u izradu studijske dokumentacije za modernizaciju pruge od Oštarija do Škrljeva

HŽ Infrastruktura
Foto: HŽ Infrastruktura
1/4
15.05.2020.
u 12:01

Studijom će se utvrditi hoće li se postojeća pružna dionica modernizirati ili će se izgraditi potpuno nova i znatno kraća trasa

U Hrvatskoj posljednjih nekoliko godina traje vrlo snažan investicijski ciklus u modernizaciju željezničke infrastrukture na razinu kakva je uobičajena i prihvatljiva u Europskoj uniji. Na tome investicijskom valu jest i najnoviji projekt modernizacije željezničke pruge M202 Zagreb GK – Rijeka na dionici od Oštarija do Škrljeva, za što je HŽ Infrastruktura sa zajednicom ponuditelja koju čine tvrtke ŽPD d.d., Granova d.o.o., Institut IGH d.d., Rijekaprojekt d.o.o. i IPZ d.d. potpisala Ugovor za izradu studijske dokumentacije vrijedan 17,9 milijuna kuna (bez PDV-a). Kada se govori o vrijednosti, važno je reći to da Europska unija iz Instrumenta za povezivanje Europe (Connecting Europe Facility – CEF) projekt sufinancira s 85 posto sredstava.

Foto: HŽ Infrastruktura

Studijskom dokumentacijom utvrdit će se optimalno rješenje pružne trase i ostalih infrastrukturnih podsustava između Oštarija i Škrljeva, a moguće su dvije osnovne varijante. Prva varijanta podrazumijeva modernizaciju postojeće pruge u duljini od 113,9 km, a druga izgradnju potpuno nove, znatno kraće trase (duljine oko 67 km) koja se polaže novim koridorom uz izgradnju dugačkih tunela kroz planinske masive Male i Velike Kapele.

Rok za izradu studijske dokumentacije jest 16 mjeseci od dana sklapanja ugovora, što osim idejnih rješenja više varijanti trase uključuje i studiju opravdanosti, analizu troškova i koristi za odabrano varijantno rješenje te studiju utjecaja zahvata na okoliš, kojom će se propisati mjere zaštite i očuvanja okoliša koje se moraju provoditi tijekom izgradnje i eksploatacije željezničke pruge.

Foto: HŽ Infrastruktura

Taj ugovor  predstavlja prvu fazu realizacije Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava sklopljenog između HŽ Infrastrukture i Izvršne agencije za inovacije i mreže (INEA) ukupne vrijednosti sedam milijuna eura. U sklopu Sporazuma je osim izrade studijske dokumentacije, koja je preduvjet za daljnju izradu projektne dokumentacije, predviđena i izrada idejnog projekta te ishođenje lokacijske dozvole.

Foto: HŽ Infrastruktura

Postojeća pruga na dionici Oštarije – Škrljevo dio je glavne (koridorske) željezničke pruge M202 Zagreb GK – Rijeka u sklopu koridora RH2 te sastavni dio osnovne Transeuropske prometne mreže (Trans-European Transport Network – TEN-T) Mediteranskog koridora. Modernizacija te pružne dionice dio je globalnog projekta modernizacije željezničkoga prometnog pravca Rijeka – Zagreb – mađarska granica, čiji je cilj razvitak učinkovitoga i konkurentnoga željezničkog prometa duž Mediteranskog koridora, a za što je HŽ Infrastruktura već osigurala znatna financijska sredstva iz EU-ovih fondova.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije