Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neki drugi turizam

Hvar: Smijenili 
su vlast jer ne žele biti Zrće

'06.06.2013., Hvar - Bivsi gradonacelnik Hvara Pjerino Bebic. Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL'
Foto: Boris Ščitar/VLM/Pixsell
1/7
13.06.2013.
u 07:37

Izborni pobjednik poručuje da će zabave biti, ali u zakonskom okviru – do dva sata ujutro, odnosno do šest u diskotekama, nakon čega se zvučnici na terasama moraju ugasiti.

Želim red – škrt je na riječima mještanin koji ne želi reći svoje ime. Iako gestama odaje da na raspolaganju ima sve vrijeme ovog svijeta i tek naručenu kavu, jasno daje do znanja da se razgovor mora što prije završiti. Njemu se žuri. Da ne oda dojam nepristojnosti, objašnjava da je počela sezona, da posla ima i da se mora zaraditi.

Osam godina brendiranja

– Nekog čekate – mijenja temu, pogledavajući u fotografsku opremu.

– Bivšeg gradonačelnika Pjerina Bebića – odgovaramo.

– Nego, taj red, što to točno znači? – vraćamo se na temu i pitamo lokalca koji se samo smije na naše inzistiranje da se predstavi.

– Kad kažeš red, Hvarani to razumiju, oni znaju što mislim. I to je dovoljno – odgovara i ustaje. Kavu nije taknuo, a Pjerina Bebića na rivi uočio je puno prije nas.

Prošlo je 19 sati, sunce još grije, a na Pjaci, žili kucavici grada Hvara, turisti šetaju središtem. Osim žamora, na Pjaci se ne čuje nikakva glazba. Nema je ni na rivi, tamo put Carpe Diema, glavnog okupljališta i meke partyja turista.

Zapravo, nakon drugog izbornog kruga, nema više partyja, tulumarenja. I to nimalo ne uzrujava Hvarane – dapače, to je jedan od razloga što su na izborima okrenuli leđa Pjerinu Bebiću. Ne žele, kažu, postati novo Zrće.

Novi gradonačelnik, SDP-ovac Rino Budrović, vatrogasac, kako ističu otočani, naročito oni skloni Bebiću, ugasio je DJ-pultove, radija i zvučnike nakon što je na izborima osvojio podršku 1415 sugrađana. Jer to je doista njihova volja, poslije će nam na otoku potvrditi gotovo svi koje smo ispitivali.

Budrović u planu ima neki drugi turizam, ne želi da Hvar bude mjesto samo za lude zabave do jutarnjih sati. Turizam želi, objašnjava, graditi na kulturnoj baštini, gastronomiji. Zabave će biti, kažu, ali u zakonskom okviru – do dva sata ujutro i do šest u diskotekama, nakon čega se svi zvučnici na terasama i preglasna glazba na otvorenom mora ugasiti jer ni gosti ni domaći ne mogu spavati. A neki su na odmoru na moru, smatraju domaći, kako bi odspavali!

Nakon osam godina vlasti, drugi po redu Hvaranin koji je nezavisan izašao na izbore i u Hvar doveo \"nered\", preglasnu glazbu, dolazi na sastanak sa zakašnjenjem.

– Sad sam se probudio – ispričava se Bebić kojem sugrađani zamjeraju samopromociju i brendiranje ne samo grada nego i sebe. Kaže kako je život lijep i na početku razgovora nekoliko puta ponavlja kako mu to što je poražen na izborima uopće ne smeta.

– Ja nisam izgubio, ja samo nisam dobio – objašnjava stanje stvari. Dotad će ga Hvarani, čak i oni koje smo netom ispitivali o njemu, novome gradonačelniku i političkoj situaciji, pozdravljati s \"gradonačelniče\".

– Pomalo sam kriv za buku. Optužuju me da sam Hvar pretvorio u party destinaciju, a partijaneri nemaju naviku ujutro šetati gradom i obilaziti znamenitosti, kao što to naši gosti čine. Samo na ulaznicama u hvarsku tvrđavu godišnje se zaradi dva milijuna kuna, kako smo onda party destinacija? – pita Pjerino.

Referendum mista

Njegov politički protivnik Budrović iz stranke (SDP) koja je godinama među 4250 Hvarana, koliko ih živi na otoku, pronašla samo 500 poklonika, prodani broj ulaznica za tvrđavu smatra premalim, dapače poražavajućim. Budrovića strašno \"živcira\", tako se barem izražava, riječ brendiranje.

– Hvar je brendiran još prije 145 godina. Oduvijek su ovdje dolazili poznati. Mi nismo protiv zabave, dapače, ali moramo pronaći ravnotežu i gostima koji se žele odmarati pružiti priliku da se odmore – ističe. Prozivanje da će u Hvaru uništiti zabavu smatra smiješnim.

– Ništa se neće promijeniti. Radno vrijeme kafića neće se mijenjati, niti gosti moraju šaptati ili se razići na kraju radnog vremena barova i klubova. Govorimo o buci koja smeta svima, a komunalni redari kojih je u gradu šestero dosad nisu intervenirali. Ne krivim te ljude, oni su imali šefa, netko je trebao nadzirati njihov rad. Sada se stvari mijenjaju – kaže Budrović i dodaje da Hvar neće pretvoriti u grobnicu.

Iako negira da će utjecati na radno vrijeme, ugostitelji okupljeni u Udruženje obrtnika otoka Hvara oprezni su, pa i oni od izbora, baš kao i svi na otoku, ponavljaju jedno te isto.

– Promijeni li se radno vrijeme, dići ćemo se na noge – poručuju.

Uostalom \"muk\" u Hvaru, kažu, sigurno će se osjetiti već sljedećeg ljeta.

– Ako se radno vrijeme skrati sa dva na 24 sata, te će večeri ugostitelj izgubiti 60 posto dnevnog prometa – napominje Katica Vučetić, predsjednica udruženja.

Budrovića, pak, koji će bez obzira na mjesto gradonačelnika ostati u vatrogasnom društvu i na svom otoku, bude li potrebe, i sam gasiti požare, živcira što ga prije svega prozivaju zbog zabave. Iako Hvarani potvrđuju da im se njegov predizborni program temeljen na poticajnoj stanogradnji i poduzetništvu svidio, za Budrovića ipak kažu da je imao sreće. Bez obzira na znatnu razliku između njega i Bebića.

Izbori za mještane najsunčanijeg otoka čiju egzistenciju osiguravaju upravo obrtnici svih djelatnosti, među kojima je najviše ugostitelja koji dobro posluju i zbog glasne glazbe, nisu bili samo izbor najboljeg prvog čovjeka grada nego \"referendum protiv Pjerina Bebića\". Tako to u Hvaru zovu. To potvrđuje i nezavisni kandidat Joško Rosso. Bivši direktor radija koji je propao bez gradske podrške politički se aktivirao, ali nije uspio proći u prvom krugu pa su i njegovi birači usmjereni Budroviću.

– Pjerino je unazadio grad – jasno izražava svoje mišljenje čovjek koji kaže da je \"zavodnik\", što znači da je na Zavodu za zapošljavanje. Ništa naročito. Budrovića su podržali i birači \"Liste za ponos mista\", koja je promijenila političku scenu Hvara. Oni su još 2011. godine skupljali potpise građana koji su tako izrazili bunt protiv partijanera, glasne glazbe, brige o tome koji će DJ doći u grad i smeća na trgovima. I na otoku zaživili građanski aktivizam.

Pjerina Bebića komentari i mišljenja ne diraju.

– Najprije ću se detoksicirati od svih. Odmarat ću se, čitati knjige, slušati glazbu i odlaziti na sjednice Gradskog vijeća – kaže. Dotad će njegov nasljednik, koji od nekretnina ima stan i naslijeđeni maslinik, nastaviti voditi grad koji nakon odlaska Pjerina na računu ima 11 milijuna kuna. Tako kaže Bebić.

Budrović stanje još nije provjerio. Tek je prije tri dana preuzeo ured.

A glavne hvarske destinacije? Carpe grupa koja je od ove godine preuzela klub Venerandu već je najavila da glazbe na otvorenom neće biti, a da će Carpe diem poštovati sva zakonska pravila. Bez buke u gradu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije