Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hvalospjevi Kordiću stajat će Nelu Sršen funkcije?

Ugledna liječnica Nela Sršen mogla bi ostati bez titule počasne konzulice RH u Italiji. Funkcije bi je mogla koštati izjava koju je dala prije neki dan, a u kojoj hvali haaškog osuđenika Darija Kordića...
22. kolovoza 2014. u 07:51 225 komentara 38695 prikaza
nela sršen
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Ugledna liječnica Nela Sršen mogla bi ostati bez titule počasne konzulice RH u Italiji. Funkcije bi je mogla koštati izjava koju je dala prije neki dan, a u kojoj hvali haaškog osuđenika Darija Kordića.

– Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrače samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan! – poručila je za Slobodnu Dalmaciju liječnica. Ovakva izjava o čovjeku koji je zbog pokolja u Ahmićima osuđen u Haagu teško da je mogla proći nezapaženo. A reakcija je brzo stigla i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Isprika čitateljima

– Ako je zaista izjavila ono što je preneseno, to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike pa ne može više obavljati dužnost počasnog konzula. I za imenovanje i za razrješenje postoji propisana procedura pa će se utvrditi je li gospođa Sršen rekla što je preneseno – poručili su u Ministarstvu. Sama Nela Sršen jučer je kazala da način na koji je prenesen intervju sugerira da nekritički hvali Darija Kordića i da je to rezultat nepotpunog prenošenja njene izjave te njenog nespretnog izražavanja, na čemu se ispričava čitateljima. Nije, kaže, govorila o njemu iz vremena suđenja, a kamoli iz vremena u kojem su se dogodili ratni zločini.

– Ja sam govorila o gospodinu Kordiću danas, osobito taj dan, na toj vrlo emotivnoj misi i o onom što sam tada vidjela i duhovno osjetila. U njemu nije bilo ljutnje, a kamoli mržnje prema bilo kome. U njemu sam vidjela samo ljubav i duhovnost kakvu imaju rijetki, možda upravo zbog svega što je prošao jer treba puno duhovne snage da bi se diglo nakon pada, ma što uzrokovalo taj pad – poručila je Nela Sršen te dodala kako njene izjave ne znače pravdanje djela za koja je Kordić osuđen. Nitko iz Ministarstva nije s njom dosad kontaktirao, no u potpunosti, kaže, razumije i uvažava stav ministrice ako vjeruje da je na bilo koji način podržala ratni zločin ili ratnog zločinca.

Vjeruje i u oprost

– Bilo kakva podrška ili glorifikacija bilo kakvog, posebno ratnog zločina ili zločinca ne zaslužuje titulu počasnog konzula i u potpunoj je suprotnosti s mojim vjerskim, ljudskim i profesionalnim principima. Posvetila sam život borbi za svaki ljudski život i zadnje što bih i pomislila je štititi nekog tko oduzima život, ali jednako tako kao vjernica vjerujem i u oprost i pokajanje – poručila je Sršen.

>>Nela Sršen: Ako bude trebalo, povući ću se iz medicine

Dario Kordić u zatvoru proveo gotovo 17 godina

Protiv Kordića i njegovih suradnika haaški tužitelj R. Goldstone podigao je 1995. optužnicu zbog zločina nad bošnjačkim stanovništvom, prije svega u Ahmićima gdje je ubijeno više od stotinu osoba, među kojima i starci, žene i djeca. 2001. Kordić je proglašen krivim te je osuđen na 25 godina zatvora. Osuđen je zbog političke odgovornosti za zločine. Na slobodu je izašao nakon gotovo 17 godina provedenih u haaškom zatvoru.
 

Likovi Matana i Šunje
NI MATAN NI ŠUNJE NE MOGU PREKO
Pustoš uz granicu: U BiH su kupovali gajbu piva za 40 kuna, gorivo za dvije, lijekove... Toga više nema
ISTRAŽUJEMO
Ovo je najčešćih 10 vrsta spavača – prepoznaješ li sebe među njima?
  • ninja72:

    Ona ostaje sto je bila, a titulu nastoje oduzeti oni sto unistavaju i mrze sve sto je hrvatsko.

  • mike67:

    "...U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za domovinu, Boga...." Pusić: " Ako je zaista izjavila ono što je preneseno, to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike ... prikaži još!ike pa ne može više obavljati dužnost počasnog konzula." To je Pusičkina politika. Pametnom dosta!

  • matan91:

    jednom kada tzv. antifašti odu s vlasti, uopće ne trba imati razumijevanja za njihobe potpupke. Treba ih dobro naprašit da im se zatre svaka želja za pluvanjem po Hrvatkoj.