Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NACIONALNI DAN

'Hvala svim donorima organa i njihovim obiteljima'

Stipislav Jandrijević
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
28.05.2019.
u 22:56

U Hrvatskoj se od svih zemalja u Europskoj uniji najmanje čeka na transplantaciju jetre

Od početka godine u KB Merkur napravljeno je 56 transplantacija organa. Uz liječničko znanje i sustav zahvaljujući kojem je hrvatski transplantacijski program godinama u svjetskom vrhu, ništa od toga ne bi bilo moguće da nema darivatelja organa.

– Svaki ovaj zahvat znači spas ljudskog života. Svega toga ne bi bilo da ne postoje izrazito plemeniti, osjećajni ljudi. Donirati organ je teška, ali jedna od najplemenitijih odluka koje možemo donijeti u svojem životu - rekao je izv. prof. dr. sc. Mario Starešinić, ravnatelj spomenute bolnice zahvalivši svim darivateljima organa i njihovim obiteljima.

U toj bolnici transplantiraju se jetra, bubrezi i gušterača, a od ulaska u Eurotransplant 2007. godine Hrvatska je među najuspješnijim zemljama prema broju transplantacija na milijun stanovnika. Tim liječnika Stipislava Jadrijevića i Branislava Kocmana realizirao je niz uspješnih transplantacija od kojih su mnoge bile i pravi medicinski pothvati.

Uz zahvalu darivateljima i njihovim obiteljima te liječnicima i svom osoblju doc. dr. sc. Jadrijević istaknuo je da cijeli sustav transplantacija ne bi bio moguć bez jednako kvalitetne eksplantacije koja je aktivna u 24 bolnice u zemlji koje, kako je rekao, traže i verificiraju donore.

Također moglo se čuti i da je Hrvatska EU zemlja u kojoj se na transplantaciju jetre najkraće čeka, tek 21 dan, te da je to među najkraćim čekanjima na transplantaciju bubrega za oboljele koji su na dijalizi.

Kako je poručio prof. dr. sc. Mladen Knotek posebno treba zahvaliti i živim darivateljima, a kao daljnji posao naveo je upravo promociju darivanja bubrega od živog darivatelja. Okupljene liječnike pozdravio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji je također, uz zahvalu svim darivateljima, poručio da bez njih i njihovih obitelji ne bi bilo ni transplantacije organa.

Komentara 1

Avatar neidemdalje
neidemdalje
01:07 29.05.2019.

Hvala vladi koja je donijela zakon da smo svi donori osim ako se ne izjasnimo pismeno da nismo no i tada je moguće da budete donor ako na vrijeme ne dobiju informaciju da to niste...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije