Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Hvala svim donorima organa i njihovim obiteljima'

U Hrvatskoj se od svih zemalja u Europskoj uniji najmanje čeka na transplantaciju jetre
28. svibnja 2019. u 22:56 1 komentara 367 prikaza
Stipislav Jandrijević
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Od početka godine u KB Merkur napravljeno je 56 transplantacija organa. Uz liječničko znanje i sustav zahvaljujući kojem je hrvatski transplantacijski program godinama u svjetskom vrhu, ništa od toga ne bi bilo moguće da nema darivatelja organa.

Operacija/Ilustracija veliki korak naprijed Prvi put transplantiran bubreg jedne HIV pozitivne osobe drugoj

– Svaki ovaj zahvat znači spas ljudskog života. Svega toga ne bi bilo da ne postoje izrazito plemeniti, osjećajni ljudi. Donirati organ je teška, ali jedna od najplemenitijih odluka koje možemo donijeti u svojem životu - rekao je izv. prof. dr. sc. Mario Starešinić, ravnatelj spomenute bolnice zahvalivši svim darivateljima organa i njihovim obiteljima.

U toj bolnici transplantiraju se jetra, bubrezi i gušterača, a od ulaska u Eurotransplant 2007. godine Hrvatska je među najuspješnijim zemljama prema broju transplantacija na milijun stanovnika. Tim liječnika Stipislava Jadrijevića i Branislava Kocmana realizirao je niz uspješnih transplantacija od kojih su mnoge bile i pravi medicinski pothvati.

Uz zahvalu darivateljima i njihovim obiteljima te liječnicima i svom osoblju doc. dr. sc. Jadrijević istaknuo je da cijeli sustav transplantacija ne bi bio moguć bez jednako kvalitetne eksplantacije koja je aktivna u 24 bolnice u zemlji koje, kako je rekao, traže i verificiraju donore.

Rekord U prvih tjedan dana ove godine u Zagrebu čak 19 transplantacija organa

Također moglo se čuti i da je Hrvatska EU zemlja u kojoj se na transplantaciju jetre najkraće čeka, tek 21 dan, te da je to među najkraćim čekanjima na transplantaciju bubrega za oboljele koji su na dijalizi.

Kako je poručio prof. dr. sc. Mladen Knotek posebno treba zahvaliti i živim darivateljima, a kao daljnji posao naveo je upravo promociju darivanja bubrega od živog darivatelja. Okupljene liječnike pozdravio je ministar zdravstva prof. dr. sc. Milan Kujundžić koji je također, uz zahvalu svim darivateljima, poručio da bez njih i njihovih obitelji ne bi bilo ni transplantacije organa.

Mapa nogometnih stadiona
NEMA GDJE NEMA
Znate li što predstavljaju crvene točkice? Osvanula zanimljiva karta
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.
  • Avatar neidemdalje
    neidemdalje:

    Hvala vladi koja je donijela zakon da smo svi donori osim ako se ne izjasnimo pismeno da nismo no i tada je moguće da budete donor ako na vrijeme ne dobiju informaciju da to niste...