Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'U HLADNOM POGONU'

HUP: Zbog širenja zaraze i cijene goriva ugrožen je prijevoz učenika

Dusko Jaramaz/Pixsell
21.01.2022.
u 10:45

Model A neće značiti povratak učenika u škole jer ih neće imati tko prevoziti kad se epidemiološka situacija primiri, kaže Damir Pavlović u ime HUP-ove Koordinacije javno-linijskih prijevoznika

Kako sve veći broj škola u Hrvatskoj zbog širenja varijante omikron prelazi na nastavu na daljinu, u sve većim problemima su domaći autobusni prijevoznici koji imaju ugovore s državom o prijevozu učenika, upozorila je Hrvatska udruga poslodavaca. Velik broj domaćih prijevoznika ugovorio je prijevoz učenika za 180 dana godišnje, no zbog zatvaranja škola ostali su bez ugovorenog i očekivanog prihoda, kaže Damir Pavlović u ime HUP-ove Koordinacije javno-linijskih prijevoznika.

– Razumijemo razloge zbog kojih su škole prešle na nastavu na daljinu, ali to za nas znači da autobusi voze prazni ili su pak prisiljeni u potpunosti stati. Naravno, fiksni troškovi poput režija, goriva, leasinga i isplate plaća radnicima ostaju svaki mjesec, nevezano prema kojem modelu funkcionirala škola za koju vozimo. Zato je pravedno da se u ugovorima prizna 'viša sila' te da se prijevoznicima isplati barem trošak hladnog pogona u vrijednosti 50 posto ugovorenog iznosa za vrijeme tijekom kojeg učenici imaju nastavu na daljinu - rekao je Pavlović i dodao da tzv. model A neće značiti povratak učenika u škole jer ih neće imati tko prevoziti kad se epidemiološka situacija primiri.

U HUP-a podsjećaju da se kriteriji te način sufinanciranja troškova javnog prijevoznika učenika srednjih škola temelji na odluci Vlade iz 2018. godine, pri čemu je osnova izračuna bila cijena običnog eurodizela koja je tad iznosila 8,37 kuna, a danas se kreću oko 11,29 kuna, što je povećanje od 35 posto.

– Autobusni prijevoz je zbog korona krize jedna od najugroženijih gospodarskih grana jer svako širenje zaraze smanjuje broj redovnih putnika. Epidemija je očito ušla u svoju kritičnu fazu i molimo državu da se prilagodi na nove okolnosti. Ako nam se ne priznaju troškovi hladnog pogona za prijevoz učenika te ne uvedu mjere za očuvanje radnih mjesta, sve što je dosad dobro napravljeno past će u vodu, skupa s velikom većinom autobusnih prijevoznika koji ovaj pritisak neće izdržati – istaknuo je Pavlović. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Ginomo1878
Ginomo1878
11:10 21.01.2022.

"sve veći broj škola u Hrvatskoj zbog širenja varijante omikron prelazi na nastavu na daljinu" - ne prelaze oni zbog širenja omikrona nego zbog idiotskih mjera masovne izolacije i samoizolacije radi najobičnijeg šmrcanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije