Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
alarmantno stanje

HUP upozorava: Stanje u državi je kritično

'24.04.2009., Vrbovec - Premijer Ivo Sanader otvorio je novu Agrokorovu tvornicu za proizvodnju mesa u Vrbovcu s kapacitetom od 100.000 tona godisnje. Ivica Todoric, vlasnik koncerna Agrokor.  Photo:
Foto: 'Zarko Basic/PD/PIXSELL'
1/3
13.11.2012.
u 09:27

Vrlo visoka nezaposlenost, odljev mozgova, pad kapitalizacije realnog sektora i porezno iscrpljivanje sve manjeg gospodarskog potencijala

Dok premijer države Zoran Milanović stanje u državi naziva vrlo ozbiljnim pa čak i izvanrednim, Hrvatska udruga poslodavaca drži da je kritično!

Nedostatak strategije

Kritično je zbog toga što nam se u društvu događa iznimno visoka nezaposlenost, odljev mozgova, pad kapitalizacije realnog sektora i porezno iscrpljivanje sve manjeg gospodarskog potencijala, poručuje u priopćenju javnosti Savjet HUP-a.

– Nedostatak jasne strategije razvoja koja bi uključivala prepoznatljive i poticajne ekonomske politike, zasnovane na povećanju ekonomske aktivnosti, proizvodnje i izvoza i poticajnog investicijskog okruženja, dovele su Hrvatsku u izrazito teško stanje – piše u priopćenju. Ipak, u HUP-u nisu posve pesimistični pa istodobno tvrde da je i izazovno stanje, kako ga nazivaju, prilika za sređivanje promašaja protekla dva desetljeća. Hrvatska ima brojne potencijale, treba ih prepoznati i pokrenuti. Investicije domaćih i inozemnih privatnih ulagača jedini su mogući i održivi način za pokretanje gospodarstva, kažu u HUP-u. Potencijal za ulaganje vide u turizmu, farmaceutskoj, prehrambenoj i ICT industriji, u području obnovljivih izvora energije, ali i malom i srednjem poduzetništvu kao okosnici proizvodnje i stvaranja novih vrijednosti.

Geostrateški položaj, razvijena telekomunikacijska i prometna infrastruktura u Hrvatsku će privlačiti sve veći broj i stranih ulagača, uvjereni su, ali moramo stvoriti uvjete za profitabilno poslovanje. Otvaranje tržišta prema trećim zemljama, kažu u HUP-u, stvara pretpostavke za veći izvoz hrvatskih proizvoda i usluga. Važna pretpostavka za ulaganje jest oslobađanje od “utega” administrativne neučinkovitosti, pravne nesigurnosti i pretjerane javne potrošnje, žale se poslodavci.

Bit ćemo partner

Savjet poslodavaca drži da je potreban hitan angažman svih čimbenika društva. Zato se HUP ponudio Vladi i obećava im pomoć u pronalaženju najboljeg puta za prosperitet. Hrvatski poslodavci u tom će zajedničkom naporu biti konstruktivan partner, zaključak je Savjeta. Članovi Savjeta čelnici su najvećih tvrtki: Ivica Todorić (Agrokor), Branko Roglić (Orbico), Franjo Luković (Zaba), Emil Tedeschi (Atlantic), Damir Kuštrak (Agrokor), Ivan Ergović (Nexe), Ivica Mudrinić (T-HT), Ante Vlahović (Adris), Božo Prka (PBZ), Tihomir Orešković (Pliva) i Zvonimir Mršić (Podravka).

>>Linić: Smanjio sam vam troškove. Poslodavci: Niste, teže poslujemo

Ključne riječi

Komentara 41

Avatar johnny_depps_friend
johnny_depps_friend
09:36 13.11.2012.

Todorić član savjeta... Pa ovo je presmiješno, hrvatski faraon koji bi da može tukao svoje zaposlenike i tjerao ih rade bez plaće do smrti, a njega se pita što je dobro za državu a što nije... Ovo je posljednji pozdrav zdravoj pameti.

RE
resal
09:41 13.11.2012.

Pazi sad ovoga,Todoriću ti si samo marioneta kojoj je dato da radi što hoće i kako hoće s tim da dijeliš dobit sa bagrom oko sebe,i ti koji si sje..o puno toga ti se javljaš,toga ima samo u dragoj nam Hrvatskoj...

Avatar desnicarsko_smece
desnicarsko_smece
11:02 13.11.2012.

Otkrit ću vam tajnu: u banani smo. Totalnoj. A bit će još i gore. Vjerujem kako će se stvari popraviti tek za nekih 20 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije