Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

HUP traži hitne mjere za zaštitu likvidnosti gospodarstva

"Brojni izvozni poslovi su pomno, pažljivo i detaljno pripremani godinama te je nužno održati kratkoročnu tekuću likvidnost kako bismo na kraju imali manje bolan pad izvoza", ističe direktorica granskih udruga HUP-a Marija Šutina
23. srpnja 2020. u 16:00 0 komentara 108 prikaza
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u četvrtak je zatražila poduzimanje hitnih mjera za zaštitu likvidnosti gospodarstva, kojima će se posljedično zaštititi i radna mjesta.

HUP se sa zahtjevom za hitnim mjerama jučer dopisom obratio i ministarstvima gospodarstva i financija, a i u danas objavljenom priopćenju ističe kako je aktualna gospodarska kriza uzrokovala povećanu potrebu za obrtnim sredstvima zbog kojih je nužno poduzeti hitne mjere. 

Keks Pay Popularna aplikacija Tko je tim koji stoji iza aplikacije koju koristi više od 120.000 korisnika i ima jednu od najpamtljivijih reklama?

"Zbog korona krize, elektroindustrija i metalna industrija imaju zastoje u završavanju projekata, usporeno je ugovaranje poslova i naplata, a problemi u isporukama repromaterijala i komponenti produljuju ugovorene rokove isporuke. Za premošćivanje ovakvog stanja, izvoznici trebaju dostupna obrtna sredstva, a kriza traži da se zahtjevi za kredite brže rješavaju. Brojni izvozni poslovi su pomno, pažljivo i detaljno pripremani godinama te je nužno održati kratkoročnu tekuću likvidnost kako bismo na kraju imali manje bolan pad izvoza", ističe direktorica granskih udruga HUP-a Marija Šutina.

HUP u priopćenju iznosi i nekoliko ključnih mjera koje bi trebalo poduzeti.Tako poslodavci traže veću dostupnost obrtnih sredstava putem Hamag-Bicro-a, HBOR-a i banaka, značajnije direktno kreditiranje poduzeća od strane HBOR-a i preuzimanje većeg rizika banaka s obzirom na trenutne okolnosti, uključujući i poduzeća koja su predstečajnom nagodbom uspostavila likvidnost i solventnost prije izbijanja pandemije.

A1 Hrvatska DONOSI A1 Čak 72% hrvatskih kompanija inoviralo je u zadnje dvije godine: Evo kako su neke od njih otvorile 300 radnih mjesta, a neke transformirale cijele industrije

Koronakriza je donijela otežano ugovaranje poslova i produženje rokova naplate na izvoznim tržištima, kažu u HUP-u i poručuju kako je potrebno prilagoditi uvjete za osiguranje izvoza koji su trenutno ograničavajući. Osiguranje izvoza treba biti obuhvatnije i u višim iznosima te uključivati i udaljenija tržišta trećih zemalja, objašnjavaju.

HUP traži i pojačan faktoring za izvoz kako bi poduzetnici imali potreban dodatni izvor kratkoročnog financiranja.

Udruga poslodavaca se zalaže i za nastavak poreznog moratorija i obročne otplate. Potrebno je produžiti mjeru oslobođenja od plaćanja obveza poreza i drugih davanja za pomoć poduzećima koja trpe štete u poslovanju izazvane koronavirusom, provoditi nadzor kako bi se osiguralo da oni koji stvarno trpe štete zbog pandemije pomoć i dobiju, s time da bi moratorij trebalo promatrati i u kontekstu izvještaja o novčanom tijeku jer on pokazuje stvarno kretanje novčanih sredstava te se teško može sakriti, ističe se u priopćenju.

U HUP-u smatraju i kako je poželjno nadograditi Finin COVID score jer ne uzima u obzir sve dužu naplatu ili visinu nenaplaćenog potraživanja, što bi unaprijedilo objektivnost procjene ugroženosti poslovanja.

 

>> VIDEO Postignut dogovor: Hrvatska od Europske Unije dobiva 22 milijarde eura

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.