Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u vukovaru

Humanitarna utakmica: Loptom protiv nasilja, rasizma i siromaštva

nogomet,vukovar,utakmica romi (1)
Foto: Branimnir Bradarić/VLM
1/6
24.05.2013.
u 21:03

Mi već deset godina promoviramo toleranciju, respekt, ljudska prava. Želja nam je da zajedno, bez obzira na različitosti, idemo prema Europi. Romi vole sve bez obzira na to tko je koje vjere, nacije ili rase, rekao je Tofko Dedić Toti.

Na igralištu HNK Mitnica u Vukovaru danas je odigrana prijateljska i humanitarna utakmica između momčadi veterana ovog vukovarskog nogometnog kluba i selekcije Roma Hrvatske koju je predvodio Tofko Dedić Toti. Utakmica je odigrana pod sloganom Loptom protiv nasilja, rasizma, diskriminacije i siromaštva.

– Mi već deset godina promoviramo toleranciju, respekt, ljudska prava. Želja nam je da zajedno, bez obzira na različitosti, idemo prema Europi. Romi vole sve bez obzira na to tko je koje vjere, nacije ili rase, rekao je Dedić. Dodao je i da je upravo on utemeljitelj reprezentacije Roma Hrvatske koja je osnovana 2003. Godine. Selekciju Roma Hrvatske danas je u Vukovaru vodio Ivica Grnja koji je inače deset godina bio izbornik reprezentacije Roma.

– Ovo je samo jedna u nizu utakmica selekcije Roma. Do sada smo odigrali 37 utakmica i sve su imali određeni humanitarni karakter. Vrlo često smo igrali za djecu s posebnim potrebama. Siguran sam da će selekcija i ubuduće igrati slične utakmice a sve s ciljem razbijanja određenih predrasuda prema Romima koje nažalost i danas postoje u Hrvatskoj, rekao je Grnja u čijoj selekciji su i u petak igrali igrači s područja cijele Hrvatske. Koliko god susret bio prijateljski na terenu je to izgledalo kao prava utakmica u kojoj se igra na bodove. Iako je na kraju rezultat bio neodlučen (2.2), što je prema viđenom na terenu najrealniji rezultat, mogli su se vidjeti brojni lijepi potezi. Bilo je tu i driblinga, šuteva, tunela, lijepih odigravanja ali i po koji oštriji start. Možda bi se vidjelo i više da nije smetala pokoja godina ili pokoji kilogram više. Domaća momčad bila je pojačana velečasnim Robertom Ćibarićem dok je za goste zaigrao i Tofko Dedić. Zadovoljan prikazanim bio je i Dejan Marošićević, predsjednik HNK Mitnica, kluba koji je osnovan prije pet godina i najmlađi je vukovarski nogometni klub koji se trenutno natječe u 3ŽNL NS Vukovar.

– Utakmica je plod dogovora i mislim da je na ponos Vukovara. Želimo i na ovaj način ukazati i zajedno raditi na otklanjanju svih negativnosti u našem društvu. Sav prihod od utakmice namijenjen je za organiziranje jednog oblika nogometne škole HNK Mitnica, rekao je Marošićević. U ovom nogometnom klubu trenutno u raznim kategorijama trenira 60-ak članova kojima treba dodati i skupinu od 20-ak veterana. Plan je da već od ove jeseni s redovitim natjecanjem započne i momčad u juniorskoj kategoriji.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije