Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ž. Kužatko 20 godina istražuje rov Barbara

Huda jama: U oknu dizala više od 2000 leševa?

VL
Autor
Nikola Sever Šeni
10.03.2009.
u 19:40

“Bjegunac” i “Potpirač” – bila su to prva dva posmrtna ostatka koje su istražitelji pronašli u rudniku u Hudoj jami. Oko 400 kubika jalovine i nekoliko zidova dalje kriminalisti su našli nekoliko stotina kostura posutih vapnom. Stravično otkriće, međutim, samo je manji dio onoga što skriva Huda jama i njezini rudnici.

Želimir Kužatko, koji se već 20 godina bavi tim lokalitetom, najavljuje da će nekoliko desetaka metara dalje naići na mnogo stravičniji prizor: okno dizala, četiri puta četiri i pol metra u presjeku, duboko 70 metara, u kojemu je, prema dostupnim izvorima, oko 2200 leševa uglavnom hrvatskih domobrana. U oknu su završili nakon udarca tupim predmetom u glavu ili vrat, a dio njih bili su živi vezani i bačeni, a preminuli su od udaraca nakon pada.

– Ali ni to nije najmasovnije stratište u Hudoj jami. Na desnim obroncima oko rova Barbara zakopano je na tisuće domobrana. Dio njih već je maknut odatle u Teharje, nakon što su kiše isprale zemlju i pokazale stravične zločine, ali svakako je još tijela ostalo tamo – zaključuje Kužatko, uz napomenu kako za Hrvate nije bilo ni formalnih presuda, dok su za Slovence tu formu ispunili. Premijer Ivo Sanader zatražio je danas od mjerodavnih institucija da sa slovenskim kolegama istraže zločin u Hudoj jami te da se odgovorni kazne.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije