Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nezadovoljstvo liječnika

HUBOL: Ministarstvo zdravstva izigralo liječničke organizacije

Sisak: Konferencija za medije Lije?ni?kog zbora i Lije?ni?kog sindikata
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
1/3
13.11.2023.
u 14:04

Prema prijedlogu HUBOL-a i drugih krovnih liječničkih organizacija VKN je trebao biti osnova za ugovaranje zdravstvenih usluga s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer sustavno praćenje ishoda i kvalitete liječenja u Hrvatskoj još uvijek ne postoje

Vremensko-kadrovski normativi (VKN), koje je u listopadu kao dio Plana i programa mjera zdravstvene zaštite 2023. – 2026. donijelo Ministarstvo zdravstva, neće pozitivno utjecati na kvalitetu liječenja pacijenata, smatra Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Donošenje obvezujućih vremensko-kadrovskih normativa bio je jedan od četiri zahtjeva istaknutih na velikom liječničkom prosvjedu ovoga proljeća. HUBOL se osjeća izigranim jer Ministarstvo zdravstva nije poštovalo dogovoreno na sastanku s premijerom Plenkovićem i nije uključilo liječničke udruge u proces definiranja VKN-a.

- Tražili smo usklađivanje rada svih liječnika u javnom zdravstvenom sustavu s vremensko-kadrovskim normativima, za što je preduvjet bio donijeti obvezujuće normative. Glavni cilj nam je bio da kvalitetni normativi omoguće kvalitetno planiranje i osiguraju pacijentima i liječnicima odgovarajuće vrijeme za preglede, pretrage i zahvate. Na proljetnom sastanku s Plenkovićem dogovoreno je da se normativi donesu u suradnji s liječničkim organizacijama. Način na koji je postupilo Ministarstvo zdravstva, koje je pripremilo tekst normativa bez zakonski propisanog prethodnog mišljenja HLK-a i stručnih društava HLZ-a, bez obećane suradnje s liječničkim udrugama, je manipulativan. Bio je to prekratak proces u kojem su se neka stručna društva očitovala na već pripremljen dokument, a mnoga nisu, da bi zatim ministar Beroš proglasio VKN neobvezujućim. Sve to pokazuje odsustvo bilo kakve želje i namjere zdravstvene administracije da se sustav poboljša - naglasila je Ivana Šmit, predsjednica HUBOL-a.

Jasno je zašto se Ministarstvo požurilo napraviti ovakav dokument mimo dogovora s liječničkim organizacijama, smatraju u HUBOL-u. 

VEZANI ČLANCI:

- Da je VKN pripremljen sukladno uzusima medicinske struke i da su normativi postali obvezujući kao što liječnička struka traži, i pacijenti i liječnici bi dobili odgovarajuće vrijeme za preglede, pretrage i zahvate. Posljedica bi bila da bi se transparentno pokazalo koliko liječnika nedostaje u sustavu, a upravo je to ono što je Ministarstvo željelo izbjeći. HUBOL je razočaran neaktivnošću mnogih stručnih liječničkih društava HLZ-a koja se uopće nisu očitovala o vremensko-kadrovskim normativima, premda je to upravo njihova odgovornost - poručuje HUBOL.

Tvrde da su novi VKN lošiji od dosadašnjih, vremenski rasponi trajanja medicinskih postupaka su u većini slučajeva paušalno određeni bez stručnih kriterija, a dokument i dalje ne sadrži normative za stacionarno liječenje. Na temelju ovakvog dokumenta učinkovito planiranje i analiza izvršenja u zdravstvenim ustanovama su nemogući, upozoravaju iz HUBOL-a.

Kvalitetni VKN trebali bi biti obavezni te primijenjeni u svakodnevnom radu liječnika. Prema prijedlogu HUBOL-a i drugih krovnih liječničkih organizacija VKN je trebao biti osnova za ugovaranje zdravstvenih usluga s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer sustavno praćenje ishoda i kvalitete liječenja u Hrvatskoj još uvijek ne postoje. Ovakav neujednačen dokument, koji nikoga na ništa ne obvezuje, neće doprinijeti kvalitetnijem zdravstvu za naše pacijente, zaključuju u HUBOL-u.

VIDEO Veliki uspjeh zagrebačkih liječnika: "Obavili smo četiri transplantacije srca u tjedan dana, nema mnogo institucija koje se mogu time pohvaliti"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije