Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nabava nije ni krenula

HUBOL žestoko odgovorio Berošu: 'Bolnice koje su tražile lijek dobile su odgovor da ga više nema'

Karlovac: Zbog transporta covid pozitivnih osoba Hitnoj pomoći za 80 posto povećan broj intervencija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
09.08.2022.
u 16:36

Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne, navode.

Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) priopćila je da su bolnice koje su zatražile sredinom srpnja od Ministarstva zdravstva dostavu remdesivira dobile odgovor kako lijeka više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu. Tvrde kako se to nije dogodilo i da je Ministarstvo tek nakon smrti novinara Vladimira Matijanića počelo s inventurom kako bi saznalo kakvo je stanje na terenu. Točnije rečeno, Beroševi ljudi stanje sa zalihama lijekova za COVID provjerili su nakon upita Večernjeg lista, a potom poslali priopćenje svim medijima. Beroš je za Večernji istaknuo kako nema opravdanja za eventualne nestašice, ako je do istih došlo u hrvatskim bolnicama jer je lijek za COVID dostupan svima te je opisao proceduru raspodjele prema potrebi i broju pacijenata kojima je potreban. HUBOL je na Beroševe riječi reagirao oštrim odgovorom te ustvrdio da lijeka nema dovoljno. 

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

"Bolnice koje su bile pri kraju sa zalihama remdesivira su, kada su sredinom srpnja od Službe za lijekove Ministarstva zdravstva zatražile da im se dostavi remdesivir – antivirusni lijek za liječenje COVID-19 bolesti, dobile službeni odgovor Ministarstva da remdesivira više nema i da će Ministarstvo krenuti u nabavu i obavijestiti bolnice kad nabavi lijek.

Te bolnice su svoje zalihe potrošile, a do danas tj. nekoliko tjedana kasnije remdesivir nije stigao u te bolnice i one ga nemaju. Lijek remdesivir se naručuje isključivo preko Ministarstva, bolnice ga ne mogu same nabaviti.

Lijek ronapreve, koji ministar također spominje, nema učinka u liječenju bolesti COVID-19 izazvane omicron sojem novog koronavirusa. Za liječenje jednog COVID-19 pacijenta daje se 6 bočica remdesivira. U Hrvatskoj, kaže ministar Beroš, ima ukupno 483 bočice što je dostatno za liječenje 80 pacijenata. U bolnicama je trenutno 613 COVID pacijenata. Jasno je da su zalihe nedostatne za cijelu Hrvatsku.

U nekim bolnicama remdesivira je bilo i imaju ga još uvijek, ali i njihove zalihe su pri kraju. Ministarstvo se tek nakon tragične smrti Vladimira Matijanića dosjetilo zatražiti inventuru lijeka kako bi saznalo koje bolnice ga imaju, a koje ne.

Kako je Ministarstvo zaduženo za distribuciju ovog lijeka, isključivo na Ministarstvu  je bila odgovornost da istraži stanje zalihe lijeka po bolnicama i da ga redistribuira iz bolnica koje ga imaju u bolnice kojima nedostaje, dok ne stigne nova pošiljka lijeka", navodi se u priopćenju.

VIDEO: MUP objavio izvješće o nesrećama u prometu

Ključne riječi

Komentara 15

BJ
bjmaro
18:00 09.08.2022.

HUBOL žestoko odgovorio Berošu.HUBOL žestoko,opet žestoko. Kada će HUBOL napisati da intenzivno rade na tome da Hrvatska ostane bez besplatnog liječenja jer njihovi članovi intenzivno rade na urušavanju sustava i forsiranje "privatnih" klinika gdje rade u slobodno vrijeme .

Avatar mofo
mofo
17:06 09.08.2022.

Samo vi dizite koeficijente doktorima...

IP
info_punkt
17:14 09.08.2022.

ima Ivermektina koliko hoćeš. Spasio je živote milijunima ljudi, ali je jeftin, pa su ga stigmatizirali korporativnom propagandom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije