Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

HUB proziva Vladu zbog visokog deficita i duga

bohacek
Davor Puklavec/Pixsell
22.07.2011.
u 19:09

Dok HUB proziva Vladu, Ministarstvo financija okomilo se na banke jer nisu smanjile kamate

Hrvatska više nema vremena za odgađanje fiskalne konsolidacije pa će nova vlada, bez obzira na to tko je bude sastavljao, morati odmah uvesti dugoročne mjere štednje – izjavio je direktor Hrvatske udruge banaka Zoran Bohaček. U najnovijoj HUB-ovoj analizi navodi se da je hrvatska fiskalna pozicija zbog prošlogodišnjeg povećanja proračunskog deficita i rasta javnog duga ušla u crveno, zbog čega će sljedeća vlada morati, s MMF-om ili bez njega, provesti dugoročni program štednje, jer se samo na taj način može otkloniti opasnost izbijanja fiskalne i financijske krize zbog novog vanjskog šoka čija vjerojatnost više nije mala.

U slučaju vanjskog šoka, dogodila bi se reakcija prinosa na državne obveznice koje bi znatno poskupjele, a potom i kamatnih stopa na kredite, jer Hrvatska u ovom trenutku nema zaštitne mehanizme od negativnog međunarodnog scenarija. Mogućnost širenja krize na druge zemlje u Europi zbog odugovlačenja rješenja krize u Grčkoj više nije daleka opasnost. Eventualna nova eskalacija krize Hrvatsku bi zatekla nespremnu, što znači da bi se fiskalni udar iz inozemstva vjerojatno prelio na kamatne stope. U HUB-u smatraju da je prošlogodišnje povećanje primarnog deficita proračuna bilo u suprotnosti s trendom fiskalnih prilagodbi koji je zahvatio većinu zemalja u Europi jer dok su druge zemlje na krizu odgovorile smanjenjem deficita, Hrvatska ga je povećavala.

Zato, kaže se u analizi, naša fiskalna politika u međunarodnim usporedbama ne izgleda vjerodostojno; za razliku od većine drugih europskih država koje poduzimaju fiskalne prilagodbe, primarni se deficit u Hrvatskoj povećao sa 1,5 posto BDP-a 2009. na 2,5 posto 2010. godine. Problematičnim smatraju i javni dug, koji će  zajedno s jamstvima, do kraja godine prijeći 60 posto BDP-a, a za zemlje u razvoju dopuštenom granicom smatra se 40 do 50 posto BDP-a – upozorava Bohaček. Na takve crne prognoze, ali i upozorenje o neophodnom smanjenju deficita i javnog duga, odmah je reagiralo Ministarstvo financija.

U ministarstvu tvrde da su svjesni krize i opasnosti koje ona može donijeti, ali da je upravo zato visina našeg deficita i javnog duga ispod europskog prosjeka. Navode da upravo proračun za ovu godinu daje protuargument nekim zaključcima HUB-ovih analiza.

– Proračunski deficit za ovu godinu planiran je na nešto višoj razini od prošle godine, ali iza toga krije se nekoliko važnih činjenica. Jedna od važnijih je da je izmjenama u poreznim propisima iz sredine prošle godine, uz izostanak pojedinih jednokratnih prihoda, prihodna strana proračuna smanjena za jedan postotni bod BDP-a. Vlada Republike Hrvatske predložila je ukidanje posebnog poreza na plaće i mirovine, kao i smanjenje poreznog opterećenja u sustavu poreza na dohodak upravo kako bi potaknula gospodarski oporavak, stimuliravši pri tome raspoloživi dohodak građana i sukladno tome oporavak BDP-a. Unatoč tome deficit je povećan za 0,5 postotnih bodova, što zorno pokazuje da je polovica smanjenja prihoda nadoknađena kroz smanjenje rashoda.

Podsjećaju i na zamrzavanje plaća zaposlenicima u državnim i javnim službama, privremeno ukidanje indeksacije mirovina, kao i razne druge uštede na rashodnoj strani proračuna, a sve to u uvjetima rasta troškova kamata i povećanja broja umirovljenika. Zbog nužnosti fiskalne konsolidacije donesen je i Zakon o fiskalnoj odgovornosti. Ministarstvo se nadovezuje i na kamatne stope. U ministarstvu smatraju da bi postojeću analizu kamatnih stopa i njihovu vezu s rezultatima fiskalne politike trebalo nadopuniti analizom financijskog i posebno bankarskog sustava, čime u stvari odgovaraju bankama na njihove kritike ističući kako je u krizi financijski, a posebno bankarski sustav bio zdrav i otporan na šokove te likvidan, zbog čega je bilo prostora za smanjenje kamata.  

– Na žalost, u proteklom razdoblju nismo bili svjedoci značajnijih korekcija na strani kamatnih stopa koje bi s obzirom na likvidnost bankarskog sektora, ali i neke druge parametre bila očekivana i opravdana – zaključuju u ministarstvu.

Komentara 31

DK
dkatica2
00:36 23.07.2011.

HDZ zna posel!

SA
Savjest
20:04 22.07.2011.

Ako Hrvatska bankrotira, neće i \"njezine\" banke koje smatraju da se osiguravaju od bankrota višim kamatama, a prihvaćaju i pomoć Vlade odnosno budžeta u financiranju posrnulog graditeljstva, odnosno održavanja previsokih cijena neprofdanih objekata, uglavnom stanova. Pritom se pomoć bankama takoo ne naziva, već je to pomoć maldim investitorima da dođu do stanova. HUB i Vlada ljube se tajno, a međusobno napadaju javno!

Avatar stravaxx
stravaxx
23:22 22.07.2011.

arschloch

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije