Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stižu reakcije

HUB: Javljaju nam se zabrinuti građani, oprezno s davanjem podataka i prijenosa potraživanja

Zagreb: Tamara Perko, nova direktorica Hrvatske udruge banaka
Tomislav Miletic/PIXSELL
27.04.2023.
u 13:57

Hrvatska udruga banaka reagirala je na informaciju da se dužnicima u švicarcima nude otkupi njihova potraživanja kako bi se naplatili krediti

Nakon informacije da su dužnici u švicarcima od tvrtke Druga fundacija dobili ponude za preuzimanje njihova potraživanja od banaka radi povrata preplaćenog po kreditima, stižu reakcije. Oglasila se i Hrvatska udruga banaka. Navode kako im se klijenti žale na ponude koje su im stigle. 

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti: "U proteklih nekoliko dana bankama se javljaju klijenti u povodu dopisa koje zaprimaju od nepoznatih trećih osoba u vezi s ponudom za otkupom navodnih potraživanja ili zastupanja u sudskim postupcima vezanim uz CHF kredite. Klijenti bankama izražavaju uznemirenost zbog činjenice da nepoznate treće pravne osobe raspolažu njihovim osobnim podacima kao i informacijama u vezi s njihovim kreditnim obvezama, a koje su u pojedinim slučajevima i netočne.

HUB ovim putem poziva na dodatan oprez prilikom davanja bilo kakvih podataka ili prijenosa navodnih potraživanja takvim subjektima. Naime, u skladu s važećim zakonskim okvirom postoji mogućnost da u slučaju neuspjeha u sudskom postupku, potrošač snosi troškove postupka suprotne strane, što može predstavljati značajan financijski rizik za potrošača. Tijekom proteklih godina pojavljivale su se različite tvrtke sa sličnim inicijativama koje su uobičajeno nastojale ostvariti financijski profit za svoje osnivače. Međutim, u ovim aktualnim slučajevima specifično je da se tvrtke samostalno javljaju potrošačima pritom koristeći osobne podatke o klijentima koji su navodno javno dostupni i za koje je dvojbeno smiju li uopće biti korišteni za ovakvu namjenu.

Predstavnici jedne od tih tvrtki su Marko Rakar i Vuk Vuković koji su u proteklom razdoblju kontaktirali banke u cilju ostvarivanja suradnje, na što banke nisu pristale s obzirom na to da je u Hrvatskoj 2015., na osnovi zahtjeva samih potrošača i u skladu sa zakonom, provedena konverzija kojom su bivši korisnici CHF kredita potpuno obeštećeni. Takvo stajalište potvrdio je i Vrhovni sud u oglednom postupku 2020. godine. Tijekom proteklih tjedana svjedočimo nizu javnih i medijskih istupa te različitih vrsta kampanja koje sustavno provode pojedine grupacije, udruge i interesne skupine povezane s manjim brojem korisnika CHF kredita. Neovisno o tome, očekujemo da će suci Vrhovnog suda profesionalno i samostalno donositi odluke u skladu s prethodno iznesenim stajalištima jer bi u protivnom bila ugrožena ustavna načela trodiobe vlasti i vladavine prava, što bi negativno utjecalo na razinu pravne i investicijske sigurnosti u Republici Hrvatskoj.

Pravna sigurnost okosnica je stabilnosti svakog gospodarskog i političkog okruženja, a krajnji korisnici stabilnosti upravo su građani i poslovni subjekti", navode u HUB-u.

Ključne riječi

Komentara 5

OT
otrovnijezik
14:19 27.04.2023.

Čini li mi se ili banke polako hvata panika?

ZA
zagabria5
15:13 27.04.2023.

Kada banke prodaju potraživanja lihvarima to im je ok i normalno, a kada se građani pokušavaju na svoj način naplatiti to im je fuj. To nam je naša borba dana. Ma bježi!

ZA
zagabria5
15:15 27.04.2023.

Inače dešavanja u državno bankarskom sektoru nisu puno bolja od dešavanja u Ritzu u 4 ujutro, samo ljudi nose odijela

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije