Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT TELEVIZIJA RTL stjerao konkurenta u kut

HTV ne da za isječke 70.000 eura

VL
Autor
Vojislav Mazzocco
15.01.2009.
u 21:42

Prije nekoliko mjeseci na Hrvatskoj su televiziji letjele glave jer nisu uspjeli kupiti prava za prijenos Svjetskog rukometnog prvenstva, no ni sanjali nisu da će im se dogoditi da u svojim informativnim emisijama neće imati snimku nijednog pogotka hrvatske reprezentacije.

Stari sukobi
Prisavski div nije naime pristao na uvjete i cijenu koje je postavio konkurentski RTL i ne želi platiti 70 tisuća eura za isječke sa svih utakmica, ukupno 122.

– Urednici našeg sportskog programa procijenili su da im trebaju snimke s dvadesetak utakmica, a da ostalo javnost neće zanimati pa snimke i ne želimo – rekao je Janos Römer, glasnogovornik HRT-a. U priopćenju koje je izdala javna televizijska kuća optužuje RTL za ucjene i istovremeno se hvali kako je tom istom RTL-u ustupio snimke s finalne utakmice europskog prvenstva, između Hrvatske i Danske, za samo 1500 eura. HRT bi tako za izabranih dvadesetak utakmica platio tridesetak tisuća eura, odnosno otprilike polovicu cijene koju RTL traži za sve utakmice.

– Mi smo vlasnici prava i jednostavno smo odlučili prodavati prava u paketu. Postigli smo načelni dogovor s Novom i još samo razrađujemo detalje – rekla je glasnogovornica RTL-a Nataša Roksandić.

Prepucavanje oko rukometa samo je nastavak sukoba koji već više od godinu dana traje između HRT-a i RTL-a. Informativni programi tako se međusobno optužuju za nekolegijalnost. Prije nekoliko mjeseci RTL je tako odbio HRT-u ustupiti signal iz svojih reportažnih kola za vrijeme slavne tiskovne konferencije Vlade na kojoj je premijer objavio smjene ministara unutarnjih poslova i pravosuđa. RTL se time osvetio za jednak postupak HRT-au za vrijeme izvještavanja o kornatskoj tragediji.

Novac od reklama
Potužio se RTL i da im je HTV onemogućio izvještavanje sa Snježne kraljice, a sve se glasnije po televizijskim kuloarima govori da je krajnje vrijeme da netko razmaženom HTV-u kaže dosta.

Glasno se RTL bunio i zbog osnivanja novog programa HRT-a na kojem bi se emitirao samo sport, no u osnovi rata komercijalnih s javnom televizijom jest novac od reklama. Za razliku od mnogih stranih javnih televizija, HTV osim prihoda od pretplate ima pravo i na emitiranje reklama od kojih zarađuje golem novac.

Kad bi emitirao i treći program, HTV bi imao veći udio na marketinškom tržištu od obje komercijalne televizije zajedno, a oni to naravno smatraju nepoštenom konkurencijom. Zbog toga i koriste svaku priliku da pokažu zube HTV-u i pokušaju umanjiti njihov utjecaj na gledateljstvo, a samim time i atraktivnost za oglašivače. No, u tom ratu HTV ipak ima više oružja i konkurentima može zatvoriti više vrata.


HTV: Izvještaji kao iz televizijske povijesti

Informiranje o utakmicama Svjetskog rukometnog prvenstva na HTV-u će podsjećati na davnu televizijsku povijest kada razmjena nije postojala. Neće imati nijednu snimku s utakmica, a njihovi reporteri moći će prisustvovati samo službenim konferencijama nakon utakmica i povremeno hvatati igrače za rukav moleći za pokoju izjavu.


RTL: Sve dostupne utakmice i u HD formatu

RTL će se za vrijeme rukometnog prvenstva gotovo pretvoriti u sportsku televiziju. Ovo je najveći projekt u koji su dosad ušli, a mnogima je još uvijek teško vjerovati da ga je u stanju odraditi. Iako ih Hrvatska televizija optužuje da su prekršili ugovore po kojima moraju utakmice prenositi i u HD formatu, s RTL-a tvrde da to nije istina.


Zajedno kupuju filmove

Iako ratuju zbog rukometa, HTV i RTL jako dobro surađuju na drugim područjima, pa postoje i primjeri zanimljivih javno-privatnih partnerstava. Zajedno, naime, kupuju pakete filmova i dogovaraju se tko će i kada emitirati premijere, a tko reprize. Na taj način ulažu manje novca i mogu kupiti atraktivnije naslova nego NOVA TV.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije