Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
19.11.2013. u 14:00

Kotlić i kupačice bili su pravi melem za gledatelje zatrovane ideologijom

To je Vukovar u kojem miriši fiš iz bakrenog kotlića na otvorenoj vatrici, grad u kojemu se na širokom Dunavu peca slasni smuđ ili gricka kečiga bez kosti, to je bogomdano mjesto u kojemu se u duge ljetne dane uživa na adi. Na dan ružne podjele, koji su obilježile dvije vukovarske kolone, dokumentarac scenaristice Helene Sablić i redatelja Davora Šarića o vukovarskom slikaru, kiparu i medaljaru Brani Crlenjaku, jučer je na HTV-u bio poput prozora odškrinutog u neki normalan grad koji smo svi zaboravili, o Vukovaru koji na trenutak nije bio ratna žrtva, ali ni žrtva politike ili nečijih, tko zna kakvih interesa.

Prizori Crlenjakovih golih dunavskih kupačica, njegova priča o Tadijanoviću ili Peiću s kojima se nekad družio, njegova šetnja do pijace na kojoj je kupio riblju ikru za slavonski specijalitet... cijeli njegov opus upućuje nas točno na ono mjesto kamo se Vukovarcima ne dopušta da stignu – u normalan, običan život u kojemu 14-godišnjaci neće govoriti "radije ću otići, bolje je u inozemstvu". I naizgled grub komentar umjetnika koji, na primjer, za crveno obojeno pročelje u središtu grada kaže da je "još jedan od idiotluka" jer je Austro-Ugarska imala oker ili sivo-bijele fasade, melem je za duše gledatelja zatrovanih ideologijom koja se eto opet tako lako prodaje premda svi jako dobro znamo kako njezina jeftina rasprodaja završava u ovim krajevima.

Trebalo je zato poslušati umjetnika kojemu nije žao vlastitih vrijednih slika izgubljenih u ratu: ma nije to važno, rekao je Crlenjak, ja sam rat pregorio, ne može se vraćati u prošlost.

PLUS

Robert Knjaz počeo je na HTV-u doku-serijal "I to je Hrvatska" s Ilokom, idiličnim gradom za koji je teško vjerovati da je tako blizu namučenom Vukovaru.

MINUS

Ako ste prijenos uživo gledali s prekidima mogli ste povjerovati da je u Vukovaru sve u redu, jer su se reporteri HTV-a uglavnom držali službene kolone.

Ključne riječi

Komentara 5

TO
tony111
15:34 19.11.2013.

Vlada koja laže svoje birače, koja se deklarira kao ljevičarska, a u stvari je neoliberalna. Socijalno i pogotovo nacionalno ne osjetljiva, bojažljiva, rekao bih čak da je vlada kukavica, većih kukavica od vlade Ivice Račana. U Vukovaru nema nacionalizma, nema šovinizma, slada idila, sve dok djeca idu u različite škole, dok pripadnici jednog naroda navijaju protiv nogometne reprezentacije države u kojoj žive, koja im isplaćuje plaće, dječiji doplatak, mirovine i socijalnu pomoć biti će tako. Idalje će morati popunjavati upitnik u firmama kao što je moja, naravno ja sam vlasnik, i pisati koje su nacionalnosti. Pravila u mojoj firmi pišem ja i sve dok je tako u njoj pripadnici te nacionalne manjine neće raditi.

AS
ante_slavonac
15:36 19.11.2013.

Molio bih cjenjenu novinarku ,da objasni tko je zatrovan ideologijom i koje vrste?Ovakvih ljudi kao gospodin Crlenjak je puna Hrvatska samo da ne mogu doći do riječi od slučajnih premijera i crvenih,samodopadljivih predsjednika.Slika je ipak samo slika a izgubljeni životi ipak nešto drugo.

Avatar Becarina
Becarina
14:59 19.11.2013.

Za HTV su normalni i partizanski filmovi, tko njih jos gleda . Vukovar je normalan grad i ostat ce , usprkos tenzijama koje su podigli postkomunisti (danas neoliberali , crvena kravata u dzepu) . Vukovar je drugciji od ostalih gradovaa jer mu se dogodilo nesto "drugcije" ali je normalan. Nema nacionalizma u Vukovaru , niko se ne buni protiv srba nego protiv vlade .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije