Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uzmak

Htjeli prodati vode Amerikancima pa zbog Crkve povukli zakon

\'Croatian Foreign Minister Gordon Jandrokovic (C) and US Secretary of State Hillary Clinton arrive to sign the Open Skies air services agreement with at the Department of State in Washington, DC, Feb
AFP/Pixsell
16.02.2011.
u 09:00

Jandroković je u SAD-u Hillary Clinton predstavio prilike za ulaganja u hrvatski vodni biznis

Pod pritiskom javnosti, prije svega Crkve, Vlada je odlučila povući prijedlog zakona o preoblikovanju Hrvatskih voda u trgovačko društvo, koji je bio po hitnom postupku upućen u Sabor. U četvrtak će Vlada donijeti odluku o povlačenju tog zakona. Ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić samo nam je objasnio da će odluka vezana uz zakon biti predložena na sjednici Vlade, no ne i koja, ali jasno je da će se pod pritiskom od njega odustati.

Skupi projekti

Naime, nakon što je Vlada najavila da će Hrvatske vode postati trgovačko društvo te nakon što su neki ekonomski stručnjaci i javno rekli kako Hrvatske vode treba privatizirati, dio javnosti protumačio je povezanost tih dvaju poteza i proglasio to namjerom Vlade da privatizira Hrvatske vode, odnosno, kako javnost tumači – nacionalno bogatstvo.

No, činjenica je da o vodi koju pijemo brigu vode komunalne tvrtke, dok su brige Hrvatskih voda usmjerene na navodnjavanje ili pročišćavanje. Izvor iz Vlade tvrdi nam da namjere o privatizaciji Hrvatskih voda nije bilo te da je ključni razlog preoblikovanja u trgovačko društvo bila činjenica da je takvo što nužno za ustanovu koja posluje po komercijalnim načelima, odnosno koja se zadužuje i investira. A kojoj bi kao trgovačkom društvu zaduživanje bilo lakše.

 No, da je Vlada ipak razmišljala o privatizaciji Hrvatskih voda možda nije isključeno s obzirom na to da je ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković u nedavnom susretu s Hillary Clinton, govoreći o mogućnostima investiranja u Hrvatsku, uz niz sektora naveo i vodni biznis. Izvor u Vladi objasnio nam je kako se to odnosilo na buduće projekte za koje su nositelj Hrvatske vode.

U prvom tromjesečju plan je tako u vodno gospodarstvo uložiti milijardu kuna, a ukupno oko tri milijarde u godinu dana. Riječ je, primjerice, o uređajima za gradnju sustava odvodnje otpadnih voda i uređaja za pročišćavanje te projektima navodnjavanja. No isto tako je već rečeno kako će se ti projekti financirati iz fondova EU i lokalne zajednice. Osim što bi se Hrvatske vode kao trgovačko društvo mogle lakše zaduživati, što je važno zbog čestih poplava, ne bi bilo potrebe ni za jamstvima države.

Loša komunikacija

– To bi značilo da dugovi Hrvatskih voda više ne bi bili dio javnog duga – tumači konzultant Damir Novotny.

Vladina je pogreška što nije na vrijeme objasnila javnosti da namjere o privatizaciji nije bilo. Samo je direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić to opovrgnuo. Vlada tako u izbornoj godini povlači predloženi zakon, iako ne prvi put jer se isto dogodilo i sa Zakonom o radu, a kada je Crkva u pitanju, veći dio njezinih stajališta Vlada je prihvatila pri donošenju zakona o potpomognutoj oplodnji, ali ne i u zakonu o zabrani rada nedjeljom.

Ključne riječi

Komentara 270

Avatar tkozna
tkozna
09:36 16.02.2011.

E sada Crkvo u Hrvata reci im za one kamate u bankama. Ha ha ha ha, Lidija , Lidijaaaaaaa ! Znači, to je Večernji. Počelo je počelooooooo!

SA
santos008
11:29 16.02.2011.

Neko se \'\'docepao \'\'protestantizma ,pa sad ovdje laje na katolicizam.

IV
ivor
09:33 16.02.2011.

Banda lopovska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije