Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kobno vrenje mošta

'Htio sam ga izvući iz podruma, ali plinovi mošta su me omamili'

policijska traka (1)
Marko Jurinec/PIXSELL
25.09.2013.
u 12:50

Pri trovanju plinom iz alkoholnog vrenja dolazi do nagle onemoćalosti mišića, slabosti, a ubrzo i zastoja u disanju, te prestanka rada srca i mozga, objašnjavaju vukovarski liječnici

Intenzivno vrenje mošta i plinovi koji pri tome nastaju, prije svega ugljikov monoksid, najvjerojatniji su uzrok smrti Stipana Vranjkovića (58) iz Iloka. On je u ponedjeljak ušao sam u podrum s vinskim bačvama prijatelja Mladena Šaravanje koji je jučer i pronašao njegovo mrtvo tijelo u podrumu.

Izbjegavati podrume

– Znamo se godinama, zajedno smo i radili. Nisam ni znao da je otišao sam u podrum. Kada sam došao u obilazak podruma, jer ja ne živim u toj kući, upalio sam svjetlo i vidio njegovo tijelo na podu. Pokušao sam ga izvući van, ali nisam uspio. I mene su ti plinovi počeli omamljivati – rekao je Šaravanja.

O opasnosti i količinama plina u podrumu govori i to da su mrtvo tijelo iz podruma vatrogasci izvukli koristeći maske. Za preminuloga Stipana kaže da je bio neoženjen i bez djece kao i da je bio nezaposlen.

Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Domagoj Džigumović potvrdio nam je informaciju o smrti u Iloku navodeći da će se točan uzrok smrti znati danas poslije obdukcije u vukovarskoj bolnici.

Iločani ne pamte ni jedno slično trovanje koje je dovelo do smrti, no u drugim dijelovima Hrvatske bilo je više slučajeva trovanja od vrenja mošta. Međutim, u Iloku je zabilježen niz slučajeva padanja u nesvijest zbog trovanja plinom, ali se reagiralo na vrijeme. Oni koji rade vino kažu i da se izbjegava ulaženje u podrume u vrijeme intenzivnog vrenja kao i da se, ako se već mora, nikada ne ide sam.

– Intenzitet vrenja može se kontrolirati tehnologijom, s time da uvijek treba obratiti pozornost i na tu opasnost. Noviji su podrumi taj problem riješili ventilacijom, dok starije podrume obvezno prije ulaska treba prozračiti.

Vlažne krpe na licu

Postave se i upaljene svijeće koje dok gore pokazuju da ima kisika i da se može ući. Ipak, svejedno treba obratiti pozornost na vrijeme zadržavanja u takvim prostorijama i koristiti i vlažne krpe preko nosa i usta za svaki slučaj – rekao je Ivan Buhač koji je jedan od poznatijih iločkih vinara.

Pojašnjavajući kako na ljudsko tijelo djeluje ugljikov monoksid, vukovarski liječnici kažu da se radi o veoma opasnom plinu koji oduzima kisik iz tijela i veže ga na sebe.

>> Masovno trovanje: Gotovo 900 ljudi zatražilo liječničku pomoć

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije