Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zakonski prijedlog

HSU predlaže zakon o doživotnoj otpremnini

silvano hrelja,portal
Duško Marušić/PIXSELL
21.02.2013.
u 12:05

Time bi se ozakonila postojeća praksa isplate otpremnine za odlazak u prijevremenu mirovinu u obrocima umjesto jednokratno

Klub zastupnika HSU-a u saborsku je proceduru uputio prijedlog Zakona o doživotnoj otpremnini, odnosno dokupu mirovine kako bi se posebnim zakonom regulirao dokup mirovine koji u Hrvatskoj koristi oko 4000 umirovljenika. HSU time predlaže ozakonjenje postojeće prakse da se radnicima obročno isplaćuje otpremnina prigodom prijevremenog umirovljenja, a o tome bi se trebali sporazumjeti poslodavac i zaposlenik koji odlazi u mirovinu.

– To je supstitut zbog gubitka dijela mirovine nakon odlaska u prijevremenu mirovinu, a socijalno je ispravnije od jednokratne isplate – rekao je na predstavljanju zakonskog prijedloga predsjednik HSU-a Silvano Hrelja koji dodaje da je stranka za taj prijedlog dobila pozitivno mišljenje Ministarstava gospodarstva i financija, pet sindikalnih središnjica i Hrvatske gospodarske komore.

Na pitanje zašto prijedlog nije uputila Vlada, s obzirom na to da je HSU dio vladajuće koalicije, što bi ubrzalo proceduru, Hrelja je rekao da ima nekih prijepora. Naime, u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava smatraju da bi to pitanje trebalo biti riješeno u sklopu izmjena postojećeg zakona o mirovinskim osiguravajućim društvima, a ne posebnim zakonom.

Hrelja je komentirao i špekulacije o mogućem smanjenju mirovina nakon što se smanje bruto plaće za tri posto. Naglasio je da su umirovljenici zadnja linija obrane i temelj društva.

– Ako ćemo se igrati temeljima društva, onda moramo otići. Prvo mi, pa onda i Vlada. Umirovljenici se neće dirati – rekao je Hrelja.

>> "Bez obzira na dob, puna mirovina sa 40 godina radnog staža"

Komentara 1

Avatar Axel
Axel
12:50 21.02.2013.

Sve bolje od boljega...cudilo bi me da su izisli sa prijedlogom mirovina onolika kojiko je radnog staza uplaceno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije