Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi savezi

HSS preuzeo inicijativu: Umjesto HDZ-a, oni počeli okupljati desnicu

\'10.09.2010.,Krizevci - Premijerka Jadranka Kosor  otvorila je tvornicki pogon Strojometala.Tvornica u poduzetnickoj zoni Nikole Tesle u vlasnistvo je talijanske tvrtke MEP i krizevackog Strojometala
Marijan Sušenj/PIXSELL
12.05.2011.
u 08:30

Moramo doskočiti scenariju da desnica u cjelini osvoji 60%, ljevica 40% glasova, a da vlast formira ljevica zbog rasapa glasova, kažu u HSS-u

HDZ i HSS nikako da se dogovore hoće li zasebno ili zajedno na predstojeće parlamentarne izbore. HSS čak najavljuje da će, ako HDZ to ne želi, stati na čelo desnog bloka. Ruku na srce, koalicijski potencijal HDZ-a slabiji je od potencijala SDP-a u tom smislu. No glasački potencijal desnice i desnog centra veći je od potencijala ljevice, samo se ti glasovi obično raspu.

- Upravo zbog toga HSS smatra da desne stranke trebaju na predstojećim izborima nastupiti kao blok – kaže glavni tajnik te stranke Nenad Matić. Dodaje da HSS nije krenuo u službenu raspravu o tome jer još se ne zna izgled izbornih jedinica.

Osim toga, u HSS-u nisu donijeli odluku hoće li na izbore samostalno ili s HDZ-om na listama. – No moramo doskočiti mogućem scenariju da desnica u cjelini osvoji 60%, ljevica 40% glasova izišlih na izbore, a da vlast formira ljevica – tvrdi Matić. No na potezu je HDZ koji je proveo istraživanja i prema njima, nastupom samostalno na izborima dobiva više postotaka nego kad nastupa s HSS-om. I unutar HSS-a ima onih koji drže da moraju na zajedničke liste kako bi dobili više od tri zastupnika koliko im sada daju istraživanja, ali ima i onih koji smatraju da to nije pametan potez. Navodno su razgovarali s Milanom Bandićem, ali za konačne dogovore čekaju da on osnuje stranku u lipnju. Prema nekim informacijama, razgovarali su i s Nadanom Vidoševićem. HDZ pak računa i na DC Vesne Škare-Ožbolt.

Strahuju od rasipanja glasova desnice, poglavito nakon što je Željko Sačić najavio izlazak na izbore sa svojom listom, što će HDZ-u oduzeti dio glasova braniteljske populacije. HSP dr. Ante Starčević na čelu s Ružom Tomašić već sada trpi prigovore da je satelit HDZ-a pa će najvjerojatnije samostalno na izbore. Teško je povjerovati da će Glavašev HDSSB sa HDZ-om, a predsjednik HSP-a Daniel Srb tvrdi da nije moguće očekivati da ta stranka koalira sa HDZ-om i HSS-om jer se ne slažu s njihovom politikom prema ulasku u EU i prema Haagu.

 – Želimo okupiti stranke poput autohtonog HSP-a i HČSP-a i ostale stranke s tog političkog prostora bez sustezanja – tvrdi Srb.

Šef HDSSB-a Vladimir Šišljagić tvrdi da bi bilo dobro kad bi se stvorio treći blok kao alternativa HDZ-u i SDP-u. U taj treći blok mogle bi regionalne stranke koje su se distancirale od HDZ-a i SDP-a, ali i Kerumova stranka i Bandić. Gradonačelnici Splita i Zagreba zasad se ne zalijeću odgovorima s kim na izbore.

Ključne riječi

Komentara 53

PA
patuljčica..
09:50 12.05.2011.

Ok, to su loše vijesti. Dobre vijesti su te da, bez obzira tko došao na vlast ulazimo u EU. I jedino to, život pod okriljem EU-je pruža nadu za neki bolji život građanima Hrvatske.

OB
-obrisani-
09:51 12.05.2011.

12.05.2011. u 09:48h patuljčica.. je napisao/la: A ja ne znam koga bi od njih dovje MANJE željela na mjestu premijera. I sad me sram tko me predstavlja u svijetu i jedino me tješi da su vodeći svjetski ljudi dovoljno pametni da znaju da se sa izborom vlasti ne slažu svi građani jedne države. ...................................................................................................................... Tebe sram??Daj ne zafrkavaj..

FI
fiberglas
09:21 12.05.2011.

Samo Goli otok je penicilin za ove prikaze.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije