Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'svojevrsni pritisak'

HSP AS traži uvođenje viza za građane Srbije zbog Šešeljevih istupa

Ivan Šimunović
Patrik Macek/PIXSELL
04.12.2014.
u 12:47

To očito znači da i službena Srbija podržava njegove ideje, pa bi uvođenje viznog režima bilo svojevrsni pritisak na Srbiju, kazao je saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović

HSP dr. Ante Starčević tražit će od Vlade da uvede vizni režim za građane Srbije zbog istupa ratnog zločinca Vojislava Šešelja. Vlasti u Srbiji nisu osudile niti su se ogradile od Šešeljevih istupa, iako on pretendira na hrvatski teritorij.

- To očito znači da i službena Srbija podržava njegove ideje, pa bi uvođenje viznog režima bilo svojevrsni pritisak na Srbiju – kazao je saborski zastupnik HSP-a dr. Ante Starčević Ivan Šimunović na konferenciji za novinare u Saboru. Vršitelj dužnosti predsjednika te stranke Ivan Tepeš rekao je da su Šešeljevi istupi za njih vrlo važna tema, posebice nakon mlade hrvatske reakcije i nikakve srbijanske reakcije. Nedopustivim drži i ponašanje srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića prema hrvatskim europarlamentarcima.

- Šešelj nije običan političar koji svojim izjava pokušava privući pozornost, on je ratni zločinac koji je prije 24 godine poticao na rat na našem teritoriju. Upravo zato neosuđivanje njegovih izjava ima svoju težinu – pojašnjava Tepeš koji pozdravlja donošenje Deklaracije u Hrvatskom saboru te rezolucije u Europskom parlamentu, ali vjeruje da treba čvršćom politikom pokazati da ovako više ne ide.

- Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić bili su prvi suradnici Šešelja, a Dačić Miloševića, zbog čega su ga zvali Mali Slobo. To je važno da se vidi tko danas vodi Republiku Srbiju. Mislim da i oni moraju donijeti svoju Deklaraciju i rezoluciju u kojoj rade osvrt na zločine koje je Srbija počinila - smatra Tepeš.

Uvođenje viznog režima za Srbe je način da Hrvatska pokaže da ima svoj stav i kako može, ako treba, konkretnim mjerama otežati put Srbije u EU, dodaje on. Podsjeća i na probleme koje danas imaju Ukrajina i Rusija, a s obzirom na veliko prijateljstvo Srbije s Rusijom i njihovu nedavnu vojnu vježbu kraj naše granice, smatra da moramo jasno reagirati kako se za koju godinu ne bi vodio neki novi rat na našim granicama.

- Uvođenje viznog režima bilo bi jaka i jasna poruka da jesmo za dobrosusjedske odnose, ali da nema pravila ipak moraju postojati. Ovo je poruka i građanima i politici u Srbiji da stanu na loptu, a ako građani Srbije shvate što rade njihovi političari možda će raditi pritisak javnosti na nju – zaključio je Ivan Tepeš koji vjeruje da bi Hrvatska trebala raspisati referendum o ulasku Srbije u EU. Ivan Šimunović je dodao kako će svoj zahtjev Vladi uputiti najkasnije do 12. prosinca do kada ove godine zasjeda Sabor, a nada se da će im i druge stranke dati potporu.

>>'Šešelj je ozbiljno bolestan, priče da je zdrav su gluposti

>>Zašto je Nova TV prešutjela obračun Ivice Dačića s Ružom Tomašić?

Komentara 12

Avatar zelen-ko
zelen-ko
13:35 04.12.2014.

Svaka država koja nešto znači i drži do sebe, povukla bi svog diplomata iz takvog okruženja. Kada je to propušteno (hvala Yusipoviću i Vesni) onda preostaje i takav potez kao što je uvođenje viza. Uvođenje reprociteta od srbije škodilo bi samo Todoriću.... Dakle potpisujem za ovu ideju HSP-a... BTW @Stipeprof, Kordić je "odgulio" kaznu a nije pušten kao Šešelj, ima tu razlike kako u postupku tako i u pristupu. Hrvatska u srcu.

PR
pravas01
13:07 04.12.2014.

Napokon da je netko predložio i pravu sankciju za narod koji sa simpatijama gleda prema provoditelju genocida u Hrvatskoj!

DU
Deleted user
13:05 04.12.2014.

Bravo, bravo, bravo!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije