Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neugodno ih iznenadilo

HSP AS: Osuđujemo poruke iz poslanice patrijarha Irineja pročitane u Vinkovcima

pravoslavna crkva, Vinkovci
Goran Ferbežar/PIXSELL
07.01.2014.
u 22:25

HSP AS neugodno je iznenadila ''isključivo politička poruka o ugroženosti Srba u Hrvatskoj koja je odaslana iz crkve''

Povodom današnje proslave pravoslavnog Božića u Vinkovcima, oglasila se priopćenjem vinkovačka podružnica HSP-a dr Ante Starčević u kojemu osuđuje neke poruke iznesene u govorima pravoslavnih svećenika.

Priopćenje kojega potpisuje predsjednik vinkovačkog ogranka, Tomislav Šarić, prenosimo u cijelosti :

''Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević najoštrije osuđuje poruke koje su danas odaslane iz vinkovačke pravoslavne crkve Silaska Svetog Duha na Apostole. Za razliku od prijašnjih godina kada je proslava pravoslavnog Božića u Vinkovcima prolazila bez ikakvog incidenta prema pripadnicima srpske nacionalne manjine, incident je danas došao s druge strane. Naime, Vinkovčani su ostali neugodno iznenađeni isključivo političkom porukom o ugroženosti Srba u Hrvatskoj koja je odaslana iz ove crkve. Premda je bila riječ o poslanici patrijarha SPC Irineja, vinkovački paroh Predrag Azap iskoristio je prijenos Hrvatske radiotelevizije, te naglasio kako je opet došlo vrijeme “stradavanja Srba u Hrvatskoj zbog svog imena i jezika”.

Vinkovački protojerej je, isto tako, čestitao i Božić braći i sestrama u “Dalmaciji, Hrvatskoj, Slavoniji, Lici, Kordunu i Banovini koji ponovno doživljavaju kao i prije dvadesetak godina progone i stradanja zbog svog imena pisma i jezika”. Premda od ratnih godina u Vinkovcima nije zabilježen niti jedan incident kojim bi se ugrozila srpska nacionalna manjina, znakovito je kako je Srpska pravoslavna crkva upravo iz ovog stradalničkog grada poslala do sada najtežu političku poruku punu diskvalifikacija i neistina o položaju Srba kako u Hrvatskoj, tako i u našem gradu. Ovakvim stavovima svakako da smo neugodno iznenađeni jer svih ovih godina paroh Azap nikada se nije požalio gradskim vlastima, čiji je dionik HSP AS dugi niz godina, o osobnoj ili ugroženosti nekog od pripadnika njegove vjeroispovijesti koji žive u Vinkovcima. S druge strane, ovim putem pozivamo paroha Azapa koji govori o posljednjim progonima Srba u Hrvatskoj, a koji su poznati očito samo njemu i patrijarhu Irineju, neka se prisjeti i položaja Hrvata u Marincima tijekom ranih devedesetih godina gdje je u to vrijeme bio na parohiji.

Svjesni smo kako će mu teško poći za rukom to prisjećanje jer je zatekao pusto selo iz kojeg je protjerano sve nesrpsko stanovništvo. Nažalost, pismo crkvenog poglavara iz Srbije, politički pokrovitelji u prvim redovima tijekom misnog slavlja, te svjetla kamera državne televizije očito su bili idealna kombinacija za još jedno neutemeljeno predstavljanje srpskog naroda kao stradalničkog između ostalog i u Slavoniji gdje se nalaze stotine otkrivenih i neotkrivenih masovnih grobnica u kojima su živote okončale tisuće Hrvata i ostalih pripadnika nesrpskog stanovništva.''

>>Patrijarh Irinej: Papi bi u Srbiji prijetila opasnost

Komentara 29

Avatar Maximilian Jure Kučina
Maximilian Jure Kučina
22:54 07.01.2014.

Od Hrvatske bi opet pravili Srbiju. Malo morgen.

JU
juma
22:49 07.01.2014.

Srpska pravoslavna crkva bila je i uvijek će biti na pozicijama velikosrpstva, što znači protiv integracije Srba u hrvatsko društvo i protiv bilo kakve Hrvatske države. Onome koji to ne želi shvatiti ne može pomoči niti stotine ovakvih huškačkih poruka iz vrha SPC. Taj će se i dalje budalasto kreveljiti poput premijera Milanovića i praviti se kako je sve u redu, ali bogu hvala većina Hrvata zna s kime ima posla i ne moraju misliti hoće li im Srbi dati glas na izborima.

BI
bijeliptic
22:48 07.01.2014.

u sam početak agresije srbije na hrvatsku patrijah ili koji već jovan pavlović srpske pravoslavne crkve u hrvatskoj i cele italije sam je neki tako pišu zapalio vrata crkve na cvijetnom trgu i optužio hrvate pa ta srpska ugroženost jeost je opće poznata laž dok vladaju hrvatskom ne mogu biti ugroženi - na koji način molim vas i milanka i svi drugi - u njih je vlast u njih je sudstvo u njih je policija -milanka ko ti je šef-- štrbac- jeli-

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije