Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O RATU U UKRAJINI

Hrvoju Ivančiću nagrada HND-a za reportaže u Večernjakovoj Nedjelji

Zagreb: Dodijeljene nagrade HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2022. godini
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/9
03.05.2023.
u 18:38

Osim što je u vrhunski napisanim reportažama, te snimljenim fotografijama, čitateljima približio stanje u ratnim područjima Ivančić je prvi, a ponekad i jedini od hrvatskih novinara stigao do nekih izuzetno opasnih ili medijskih atraktivnih dijelova Ukrajine

Hrvoje Ivančić dobitnik je godišnje nagrade "Marija Jurić Zagorka" u kategoriji za pisano novinarstvo za 2022. godinu koju je danas dodijelilo Hrvatsko novinarsko društvo. Ivančić je nagrađen za seriju reportaža iz Ukrajine koje su protekle godine objavljene u Večernjakovoj Nedjelji.

Osim što je u vrhunski napisanim reportažama, te snimljenim fotografijama, čitateljima približio stanje u ratnim područjima Ivančić je prvi, a ponekad i jedini od hrvatskih novinara stigao do nekih izuzetno opasnih ili medijskih atraktivnih dijelova Ukrajine.

Zagreb: Dodijeljene nagrade HND-a za najbolja novinarska ostvarenja u 2022. godini
1/25

Ivančić je prvi hrvatski novinar koji je posjetio Buču, gradić pokraj Kijeva gdje su ruske snage izvršile masakr nad civilima. Bio je i prvi hrvatski novinar koji je izvještavao iz Harkiva grada na istoku Ukrajine koji je u tom trenutku bio pod opsadom ruske vojske. Poslije je obišao te također napisao reportaže iz Odese, Mikolajeva i Hersona, sve objavljene u nedjeljnom izdanju Večernjeg lista,  u tom trenutku najvrućim područjima ukrajinskog rata. Ivančićeve reportaže izvrsno su čitateljima opisivale situaciju na ratom pogođenim područjima, i bile prepune informacija koje su objektivno oslikavale vojno stanje ali i svakodnevni život, te donosio priče o običnim ljudima uhvaćenim u klopku iznenadnog rata.

Odlukom članova Hrvatskog novinarskog društva, ovogodišnju titulu novinara, odnosno novinarke godine ponijela je Nataša Božić Šarić, koja je u do kraja neizvjesnoj utrci glasovanja elektroničkim putem pobijedila sa 125 dobivena glasa, dok su Hrvoje Šimičević i Dora Kršul dobili po 116, a Ilko Ćimić  79 glasova. Od 454 članova HND-a, koliko ih je ove godine glasalo, 18 je bilo nevažećih, objavio je HND.

Nagrada za životno djelo Otokar Keršovani dodijeljena je prerano preminulim kolegama Mislavu Bagi i Vladimiru Matijaniću. 

03.05.2023., Zagreb - U Novinarskom domu odrzana je svecana dodjela nagrada Hrvatskog novinarskog drustva za najbolja novinarska ostvarenja u 2022. godini. Pixsellov fotoreporter Igor Kralj dobitnik je nagrade za najbolju novinsku fotografiju Nikša Antonini Photo: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Nagrada Nikša Antonini za novinsku fotografiju dodijeljena je Igoru Kralju za fotografiju impozantnog Pelješkog mosta, koja je objavljena 27. srpnja 2022. godine na naslovnici Večernjeg lista, ali i u nizu drugih medija. Kralj je kazao kako će mu ova nagrada biti dodatna motivacija za nastavak rada.

Foto: Hrvatske Šume

 

Ovo je nagrađena fotografija: 

26.07.2022., Komarna - Sluzbeno otvorenje Peljeskog mosta. Krila oluje Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

Nagrada Marija Jurić Zagorka za radijsko novinarstvo dopala je Zdravka Fučeka za reportažu "Brod Galeb" emitiranu na Trećem programu Hrvatskog radija. 

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo pripala je Ilku Ćimiću koji se tijekom 2022. godine temeljito bavio regulatorima financijskog tržišta – Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) te agencijama za naplatu potraživanja.

Nagrada Marija Jurić Zagorka za televizijsko novinarstvo otišla je u ruke Barbare Majstorović Ivezić za televizijsku priču o najugroženijoj kategoriji građana, starima i nemoćnima. Ona je navela kako nagrada ne pripada samo njoj nego i brojnim snimateljima, montažerima kao i djelatnicama doma koje su sudjelovale u ovoj tužnoj priči.

Nagrada za snimateljski prilog na televiziji Žarko Kaić pripala je snimatelju Nove TV Marinu Grgurevu,  koji je u veljači 2022. s novinarkom Majom Medaković portretirala život dviju žena, majke i kćeri, Nade i Dragane Boromise iz okolice Dvora na Uni. 

Nagradu Jasna Babić za istraživačko novinarstvo dobila je Dora Kršul, koje je potkraj 2022. godine kao novinarka portala Telegram.hr objavila serijal istraživačkih tekstova u kojima je detaljno opisala razmjere neshvatljivog trošenja javnog novca na zagrebačkom Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

 

Komentara 2

AN
AntePortas9
20:07 03.05.2023.

Tko su ostali laureati ND?

IC
ICCO
19:43 03.05.2023.

Oa dajte bar počasni nagradz APu jer on diktira teme, neteme, zna koje novinare mota ko malu djecu, koje manje, to namigivanje i jezik na konferencijama, smiješak, pa dajte bar za umjetnički performans nagradu APu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije