Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvoje Žužić pušten iz zatvora. Tri godine ne smije voziti automobil

Odvjetnik Ante Madunić kaže da je sudstvo u slučaju njegova klijenta "malo treniralo strogoću"
11. ožujka 2011. u 18:18 66 komentara 1072 prikaza
hrvoje žužić (1)
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Tamnim BMW-om sisačkih registarskih oznaka vozač tvrtke Soidum došao je danas ispred Kaznionice u Lipovici po Hrvoja Žužića, puštenog na uvjetnu slobodu godinu i pol prije no što mu je istekla petogodišnja kazna. Osuđen je jer je pijan skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginula Ružica Pavić, a njezin mladić Hrvoje Matijašić tada je teško ozlijeđen. Hrvoje Žužić iznio je oko 7 sati i 30 minuta osobne stvari iz kaznionice, pozdravio se sa zaposlenicima, sjeo na suvozačko mjesto i otišao kući. Odlukom Općinskog suda u Karlovcu koji ga je smjestio iza rešetaka, Hrvoje Žužić iduće tri godine ne smije sjesti za upravljač vozila. Zapravo ta mjera počinje teći tek pošto zatvorenik odsluži kaznu, što je popriličan apsurd jer znači da svaki osuđeni za kaznena djela iz prometa može za izlaska na vikend iz zatvora voziti!

Dobio maksimalnu kaznu

Ante Madunić, koji je uz Veljka Miljevića branio mladog Žužića, kaže da se u ovom slučaju "malo trenirala strogoća", podsjetivši da je Žužić na sud dovođen u lancima i da je prvi osuđeni na petogodišnju kaznu zbog prometne nesreće.

Ponavlja Madunić i da je Žužić imao zakonsko pravo tražiti uvjetni otpust, koji je lanjskog prosinca i dobio, te kaže kako će mu riječi majke pokojne Ružice Pavić, Mirjane Pavić, zacijelo pomoći poslije izlaska iz zatvora:

– Ganulo me i zahvalan sam majci pokojne koja je kazala da joj je žao i Hrvoja, da joj je žao što se baš njemu ta nesreća dogodila – rekao je odvjetnik Madunić.

Te riječi oprosta Mirjana Pavić iznijela je jučer u Večernjaku, kada smo joj javili da će Hrvoje Žužić izići na prijevremenu slobodu.

Nakon što je osuđen zbog prometne nesreće koju je skrivio 1. kolovoza 2007. godine vozeći kroz Veliku Goricu brzinom od 111 kilometara na sat, s najmanje 2,15 promila alkohola u krvi, Žužić je najprije bio u zatvoru Zagreb, odnosno njegovu odjelu na Vukomercu. Zbog zdravstvenih tegoba na mjesec dana prekinuto mu je izdržavanje kazne (operirao je rame, op. a),a 2009. godine premješten je u Kaznionicu u Lipovici.

Na posebnom tretmanu

Tu su mahom i smješteni osuđeni za kaznena djela iz prometa (čine oko 20 posto zatvorske populacije). Svi osuđeni zbog toga kaznenog djela u Lipovici su u posebnom tretmanu tijekom kojeg ih se uči poznavanju prometnih propisa, uzrocima nesreća, posljedicama te prometnoj kulturi. Tretman traje koliko i kazna. Ostaje nadati se da će u slučaju Hrvoja Žužića, i prije nesreće u Velikoj Gorici evidentiranog kao prekršitelja u prometu, naučeno i vrijediti.

– Ne, ne smije nikada više imati nesreću – komentira i odvjetnik Madunić.

Hrvoje Žužić najvjerojatnije će se vratiti na Ekonomski fakultet na kojem je tijekom izdržavanja kazne uspio položiti nekoliko ispita. Njegov imenjak Matijašić za koji će dan ponovno u toplice, a otac Marinko Matijašić kaže da na terapije mora kako bi zadržao ne baš sjajno zdravstveno stanje. Da izdrži, Hrvoja Matijašića sigurno hrabri i supruga. Mirjani Pavić ostao je oprost i odlazak na kćerkin grob.

Prekršitelj uvjeta ranijeg otpust

Prekršitelj uvjeta ranijeg otpusta vraća se u zatvor

Povjerenstvo za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa četiri puta u godini razmatra molbe zatvorenika koji smatraju da imaju pravo izići na prijevremenu slobodu. O tome raspravljaju u zatvorima i kaznionicama u kojima osuđenici izdržavaju kaznu.

Povjerenstvom predsjeda sutkinja Vrhovnog suda, a članovi su još iz uprave za zatvorski sustav, Državnog odvjetništva te sudac izvršenja kojemu se za trajanja uvjeta zatvorenik mora javljati. Prekršitelj uvjeta vraća se u zatvor.

TUŽIO IH ZBOG OTKAZA
Tražio 1,15 milijuna kuna i Audi A6, umjesto toga HEP-u morao platio 127.262 kn
LAQO osiguranje
Digitalna transformacija
Kako je domaći tim razvio digitalno rješenje koje Hrvatsku svrstava u europski vrh
  • bez.komentara:

    Da sam ja na vlasti donjeo bi zakon da ovakve treba žive zapaliti!

  • bez.komentara:

    kakva hebena ženevska konvencija PM-rine

  • Valerija007:

    A kako će se kontrolirati da 3 godine neće sjetsi za volan.? Dobit će policajca koji će ga pratiti? Mora li se toga pridržavati dok je trijezan ili samo dok je pijan? On je i prije te strašne nesreće imao ... prikaži još!o gomili prometnih kazni koje su zataškane, kao i ekscesa u pijanom stanju i opet je sjeo pijan kao letva za volan. Je\'l možda dobio i zabranu konzumiranja alkohola? Možete li zamislit da će iz Velike Gorice do Ekonomskog faksa u Zagrebu ići autobusom ZET-a, a BMW stoji u garaži?