Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
9. Simpozij medicinskih sestara

Hrvatskoj trenutno nedostaje 12.000 medicinskih sestara

medicinske sestre
Foto: Branimir Bradarić
1/2
27.05.2016.
u 13:18

-U zadnjih nekoliko godina kontinuirano napredujemo tako da kada govorimo o radu medicinskih sestara i zdravstvene njege u kući dobro stojimo. Dosta radimo na edukaciji i stjecanju novih znanja, a i povezali smo se s brojnim partnerima- rekla je Ana Švarc

Hrvatskoj trenutno u zdravstvenom sustavu, koji uključuje bolnice, domove zdravlja ali i zdravstvenu njegu po kućama, nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara.

Rečeno je to na IX. Simpoziju medicinskih sestara zdravstvene njege u kući koji je danas u organizaciji Udruge medicinskih sestara započeo u Vukovaru. Prema riječima dopredsjednice udruge Ane Švarc tijekom simpozija medicinske sestre iz cijele Hrvatske imati će prilike razmijeniti svoja znanja i iskustva ali i naučiti mnogo toga novoga što im može pomoći u svakodnevnom poslu.

-U zadnjih nekoliko godina kontinuirano napredujemo tako da kada govorimo o radu medicinskih sestara i zdravstvene njege u kući dobro stojimo. Dosta radimo na edukaciji i stjecanju novih znanja, a i povezali smo se s brojnim partnerima. Naš rad je iznimno bitan jer skrbimo o najpotrebitijim pacijentima kao što su oni nepokretni, teško pokretni ili pak umirući, rekla je Švarc.

 Pojašnjava kako medicinska sestra s licencom na terenu obavlja poslove od onih jednostavnih sestrinskih stvari pa sve do teških zahvata. Upravo stoga je veoma važna stalna edukacija. Prema službenim podacima udruge trenutno u Hrvatskoj ima oko 2.000 medicinskih sestara zaposlenih u zdravstvenoj njezi u kući od kojih njih 1030 ima ugovor s HZZO-om.

Od toga broja 20 posto sestara ima završen studij sestrinstva, šest ih je magistriralo sestrinstvo, a za godinu dana možemo očekivati i prve doktorice sestrinstva. Treba znati i da se prosječne plaće medicinskih sestara u zdravstvenoj njezi u kući kreću oko 4.000 kuna.  

-To je neka realna plaća iako bi svi voljeli da je viša. Već godinama nam se plaća nije dizala što je pak i jedan od razloga zašto brojne sestre odlaze u inozemstvo raditi. Najviše je to rašireno u Slavoniji i nekim dijelovima Zagorja. Na rješavanju toga problema rade svi počevši od udruge, preko komore i sindikata pa sve do ministarstva. Vjerujemo kako će mladi prepoznati priliku i odlučiti se za ovo zanimanje, rekla je Švarc.

>>[ANKETA] Medicinske sestre prema nama su ljubazne, odlično rade i bolje su od doktora

Komentara 5

TR
TrvtkoKomadina01
13:40 27.05.2016.

Kada bi zdrastvo bilo privatizirano imali bismo najmanje 12.000 viška sestara i veliki broj liječnika i zdrastvo bi bilo puno jeftinije i učinkovitije. Ti isti liječnici kada rade kod privatnika za 2 sata naprave više nego za 8 sati uu bolnicama. PRIMJER : Klinički bolnički centar Sestre milosrdnice ... Sveučilišni nastavnici: (7 profesora – 6 MF, 1 SF, 1 docent, 2 asistenta) ... Ostali: 60 medicinskih sestara (7 bacc. med. teh., 53 SSS), 5 administrativnih . Prosječno se na tom odjelu napravi 5 operacija, jer imaju na raspolafganju 1 do 2 anasteziologa. A takvih i gorih primjera ima veliki broju našim bolnicama. U privatnoj klinici taj posao obavila bi 2 kirurga .

DH
dalibor.hren
15:09 27.05.2016.

Koliko ih ima na Zavodu za zapošljavanje? U četvrtom redu je i jedan sesrtić!

MA
MatijaGubecGS
15:44 27.05.2016.

Sestara vjerojatno ima premalo i ne zato što to kažu sestre već zato što ih sve više odlazi raditi van. Al naše drago skolstvo to ne vidi. Njima je lakše da svake godine "izbaci" nekoliko tisuća frizerki nego da "osluhne" stvarnu potrebu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije