Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.05.2021. u 12:52

Koronabrojke su ključ i prioritet je vratiti se na liste zemalja u koje se može bez restrikcija nakon povratka

Svibanj za turističku industriju donosi prekretnicu. Prvi mjeseci 2021. godine protekli su prilično sumorno, s rastom broja novozaraženih u većini europskih država, nestašicom cjepiva, novim zaključavanjem unutar vlastitih granica (u nekim zemljama poput, recimo, Italije restrikcijama čak i za putovanja među regijama), a pod naletom novog koronavala putovanja u inozemstvo su čak bila i stigmatizirana zbog mogućnosti da putnici nakon povratku u zemlju sa sobom donesu i virus. Ili, još gore, neki novi soj. Nasreću, ponovno se pokazuje, kao nekad u slučaju terorističkih napada, nakon kojih bi se turisti vratili u destinaciju već koji mjesec poslije, da svijet rado i brzo sve neugodno ostavlja iz sebe.

Samo koji mjesec nakon sivih scenarija prema kojima bi ovogodišnja sezona putovanja u najboljem slučaju mogla biti tek repriza lanjske, koja je za Hrvatsku s polovicom turističkog prometa iz rekordne 2019. bila natprosječno dobra, stižu bolje vijesti. Istini za volju, hrvatski turizam ni u jednom trenutku ni u turistički najsušnijim tjednima i mjesecima nije bio bez gostiju. U Istri je, recimo, cijelu godinu radilo čak i nekoliko kampova. Istovremeno, obližnja Austrija prva je tri mjeseca ove godine imala samo jedan posto turističkog prometa u odnosu na prijepandemijske brojke.

Najteži dio godine, kako se čini, ostaje iza nas. Koronabrojke padaju u većini europskih zemalja, broj cijepljenih Europljana svakim je danom veći za nekoliko milijuna, otprilike za mjesec dana trebala bi zaživjeti i tzv. zelena putovnica, koja će povećati protočnost među državama, mnoge zemlje u ovom mjesecu ublažavaju putne restrikcije i optimizam turističkih domaćina s razlogom ponovno buja. Sve se, doduše, događa nešto kasnije nego se priželjkivalo i mediteranske su zemlje ostale bez predsezone. Ili bar, kao što je slučaj s Hrvatskom, bez nekog ozbiljnijeg broja predsezonskih gostiju. No, s lipnjem bi ta faza trebala biti zatvorena, a od srpnja i kolovoza očekuje se veliki iskorak prema brojkama otprije pandemije.

VIDEO EU uvodi COVID putovnice, Vijeće Europe upozorava na ljudska prava

Uz ovakav tempo cijepljenja, nema razloga da i posezona ne bude uspješna. Za Hrvatsku i neusporedivo uspješnija od prošlogodišnje s obzirom na to da je lani zbog novih žarišta zaraze i noćnih klubova sezona naprasno završila već u kolovozu.

Dakako, obaveza svima nama ostaje odgovornost i strogo pridržavanje epidemioloških mjera. Podsjetimo, Hrvatska još nije ušla u zeleno i prioritet je, ako želimo da gosti počnu masovnije bukirati odmor kod nas, vratiti se što prije na listu zemalja u koje se može putovati bez ikakvih restrikcija nakon povratka. Turistički radnici svoj su obol dali. Cijepljenje je u tijeku. a čak ih se 70 posto izjasnilo da želi primiti cjepivo protiv COVID-19. Vrijedi ponoviti, odaziv je u turizmu puno bolji nego u mnogim drugim branšama, a od uspjeha sezone ovisi puno više u ovoj državi od njihovih plaća, pa ni odgovornost da sve bude u redu ne može biti samo na njima. Uz sve pozitivne vijesti, za ovu sezonu ne postoji scenarij u kojem epidemiološka situacija više nije toliko bitna. Dobre korona brojke ostaju ključ uspješne sezone. Uostalom, još dugo će europski putnici, i nakon što ova pandemija prođe, domaćine posebno vrednovati i prema tome kakve imaju higijenske i sigurnosne standarde u svojim objektima.

Komentara 2

SO
Sir Oliver
18:17 15.05.2021.

Koja stožer propaganda za cijepljenje! Odakle vam podatak o 70% razdraganih turist. radnika koji bi se kao cijepili? I sve to za minimalac i to za samo 6 mjeseci godišnje?! Radim kao turistički radnik u hotelu u Njemačkoj, ovdje nitko,, ama baš nitko ne vrši pritisak na nas da se cijepimo i ne dao mu Bog da to čini, odmah bismo ga dali na sud.

CK
CKI
14:47 15.05.2021.

Daj Bože da bude što dulja sezona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije