Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Okrugli stol

Hrvatskoj potreban sustav županija, ali i decentralizacija

vidosevic
''
19.09.2013.
u 14:38

Što se regionalnog ustroja tiče, smatram da se ne smije ukidati ni općine, ni gradove, ni županije jer su to vrlo važni instrumenti u razvoju pojedinih krajeva, rekao je Vidošević

U organizaciji Hrvatske zajednice županija i u sklopu Sajma županija, održan je Okrugli stol predstavnika hrvatske Vlade i hrvatskih župana. Teme koje su privukle većinu rasprave bile su pozicioniranje hrvatskih proizvoda na tržište Europske unije, te ruralni i regionalni razvoj Hrvatske.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Hrvatske zajednice županija Tomislava Tolušića, koji je istaknuo važnost održavanja ovakvih formi komunikacije i predsjednika Hrvatske gospodarske komore Nadana Vidoševića, krenuo je otvoreni razgovor hrvatskih župana i Vlade RH, koju su predstavljali Jakša Puljiz, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Miljenko Fičor, pomoćnik ministra financija i glavni državni rizničar i Vedran Kružić, pomoćnik ministra gospodarstva za trgovinu i unutarnje tržište.

- Hrvatske županije žele biti uključene u operativne programe za Europsku uniju kako bi svojim iskustvom s terena i informacijama koje dobivaju iz prve ruke bile stručna podrška ministarstvu. Vi ste vjerojatno došli na ovo mjesto županijskom cestom, jutros ste vodili svoju djecu u županijsku školu, ako ste bolesni išli ste u županijski dom zdravlja, a ako vadite građevinsku dozvolu ili legalizirate objekt, to radite u županijskim institucijama. Županije imaju bitan položaj, on možda nije vidljiv, ali razmislite koliko se stvari kroz županije i njihove institucije odrađuje“, izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, virovitičko – podravski župan Tomislav Tolušić, naglasivši kako Hrvatskoj trebaju i županije i županijske razvojne agencije kako bi Hrvatska izvukla maksimum iz pristupnih fondova Europske unije.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević složio se sa zaključcima okruglog stola i medijima se obratio izjavom kako je za zdrav razvoj potrebna racionalizacija poslovanja ali i veća suradnja između jedinica lokalne samouprave i nadležnih institucija.

 - Što se regionalnog ustroja tiče, smatram da se ne smije ukidati ni općine, ni gradove, ni županije jer su to vrlo važni instrumenti u razvoju pojedinih krajeva. Ako takve instrumente izgubimo samo ćemo oslabiti vlastitu poziciju.

>> Oko 3,5 mil. kn iz EU fondova za slabije razvijena područja RH

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije