Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPC u Hrvatskoj

Traži se nasljednik: Hrvatskoj bi odgovarao episkop Grigorije

Jovan Pavlović
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/3
04.04.2014.
u 20:00

Upućeni kažu da se nasljednika neće tražiti unutar tzv. tvrđe struje

Iznenadni odlazak mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Jovana otvorio je pitanje njegova nasljednika na čelu najznačajnije mitropolije SPC-a u Hrvatskoj. Premda episkopi samostalno upravljaju svojim eparhijama i premda politiku SPC-a kreira patrijarh i Sveti arhijerejski sinod, pozicija zagrebačkog mitropolita iznimno je važna jer je on najvidljiviji prezentator crkvene politike, ponajviše u odnosu s državnom vlasti i u javnosti.

Preskočio poruku o ćirilici

Nagađati o imenima kandidata praktički je nemoguće, no iz odnosa u vodstvu SPC-a moguće je rekonstruirati kakav bi mogao biti novi mitropolit. Prema našim informacijama, glavnu riječ u administriranju cijelim SPC-om i svim važnim pitanjima (osobito imenovanjima episkopa) preuzeo je na sebe patrijarh Irinej. On nije, primjerice, blagonaklono gledao na potez mitropolita Jovana za ovogodišnji Božić, kada je “preskočio” onaj dio patrijarhove poruke u kojoj je Irinej rekao da je pitanje ćirilice u Vukovaru zapravo paravan za obračun sa Srbima.

Mitropolit Jovan, u svojoj politici izgradnje dijaloga i povjerenja, jako je dobro znao koliko je takva teza opasna, pa ju je izbjegao u elegantnom manevru. Posljednjih je godina, naime, uložio velik trud u izgradnju dobrih odnosa s hrvatskim političkim vrhom i javnosti. Prevlada li u Beogradu želja za zaoštravanjem na nacionalnoj razini s politikom i na crkvenoj u zahlađenju na ekumenskim odnosima, rad mitropolita Jovana mogao bi se brzo istopiti.

Tvrđa i mekša struja

Bude li se tragalo za imenom iz Hrvatske, upućeni kažu da to ne bi trebao biti npr. profil episkopa dalmatinskog Fotija, kojega svrstavaju u “tvrđu” struju, nego npr. profil gornjokarlovačkog episkopa Gerasima, kojega smještaju u “mekšu” struju. Ili pak netko izvan Hrvatske (podrijetlom iz BiH), poput zahumsko-hercegovačkog episkopa Grigorija, koji je snažne osobnosti i jako dobro prihvaćen u hrvatskoj javnosti.  

>> U ratu napustio Hrvatsku, ali poslije ju je prihvatio kao domovinu

Komentara 31

RI
Rizlman
21:15 04.04.2014.

Mi u Hrvatskoj već imamo Hrvatsku pravoslavnu crkvu i ne treba nam srpska. I srpska treba biti u Srbiji a ne u Hrvatskoj. U Hrvatskoj treba biti hrvatska. A HPC bi trebala država jače poduprijeti, dok bi SPC trebalo čakak i zabraniti, jer se radi o jednoj instituciji koja nije hrvatska nego srpska, a koja je poticala genocid koji su izvršili Srbi nad Hrvatima.

Avatar GrgaPrgomet1941
GrgaPrgomet1941
20:32 04.04.2014.

bilo jednom ......... bilo jednom gospodo kad su srbi bili sila tad su rušili ......... ali gospodo to je prošlost ---- danas pravoslavci biraju nasljednika a mi katolicxi trebali bi biti pametniji vaši komentari gospodo osim ovog u vezi vlaha je veliko ništa

BG
bgcd
09:46 05.04.2014.

hrvatskoj bi odgovaralo . , ,hrvati se ne pitaju ni za ''svoju crkvu'' .zna se ko i gde se odlucuje ,pitace se za spc kao sto se ja pitam za predsednika zimbabvea,svasta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije