Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.01.2016. u 20:30

'Zato, daj vam Bog plaćice od kojih ćete moći pristojno živjeti cijeli mjesec, a ne samo prva tri dana, dok ne platite rate kredita (ne daj Bože u francima!). I što više sunca, pa da se od turizma na moru može živjeti barem pola godine, a ne samo tri mjeseca.'

Na to mlado leto, zdravi i veseli, tusti, debeli kak jani jeleni. Daj vam Bog puriće, račiće, teliće, konjiće i voliće... Tako su svoje želje u tradicionalnoj narodnoj čestitci pred početak nove godine saželi u selima na sjeverozapadu Hrvatske. Recitira se po domovima i danas, iako je zastarjela, kao što stare i sela, pa bi je valjalo modernizirati, ili kako se to popularno kaže, reformirati. Ne leži više blagostanje u blagu u stajama i torovima. Telići i volići uskoro će postati endemske vrste u opustjelim etno selima u koja će se turisti dolaziti čuditi predmetima poput pluga i motike, koji bi nekog mogli podsjetiti na srednjovjekovne naprave za mučenje. "Motika – alatka za izrabljivanje seljaka, zabranjena uredbom Europske komisije 2024. godine", pisat će na mjedenoj pločici. Djeca će pred kravom zinuti kao da su ugledali čudovište iz Pokemona. Farme će postojati samo kao reality "Farme" ili virtualni "Farmville", a meso ćemo uvoziti iz blatnjavih zemalja koje ih nisu uspjele iskorijeniti. Od životinja su danas najtraženije kune.

Zato, daj vam Bog plaćice od kojih ćete moći pristojno živjeti cijeli mjesec, a ne samo prva tri dana, dok ne platite rate kredita (ne daj Bože u francima!). I što više sunca, pa da se od turizma na moru može živjeti barem pola godine, a ne samo tri mjeseca. I veće penzije, pa da si umirovljenici mogu priuštiti poneki jednodnevni izlet u toplice, kad već ne mogu na more. Za veće plaće i mirovine trebaju proaktivni i kreativni poduzetnici koji prvu veću zaradu neće potrošiti na apartmane u Novom Vinodolskom. A kako bi mogli stvarati u uvjetima kakve ima konkurencija u normalnim državama, daj Bože i poštene zakonodavce koji neće samo bauljati lijevo-desno tražeći što kraći put ili most do fotelje, gubiti se u vremeplovu od "di ti je dida bio 1945." do "a di si ti bio 1991." i mantrati o reformama forme radi. Kakva vremena dolaze, možda će i političar u obliku u kakvom ga danas poznajemo postati endem.

– Djeco, u ovom uredu sjedio je čovjek koji je vjerovao u to da put do sreće i blagostanja, pogotovu njegovog, vodi samo preko stranačke iskaznice! – reći će vodič šokiranoj skupini malih izviđača na ekskurziji 2027., za obilaska jedne ukinute općinske uprave. Na pločici na vratima zgrade usred etnosela pisat će: "Stranački uhljeb – osoba za izrabljivanje građana, ukinuta uredbom Mosta nezavisnih lista 2017. godine."

Naposljetku, dao Bog i pravu pamet budućoj izvršnoj vlasti od koje se, na to mlado proračunsko leto, puno očekuje.

Posebno od "trojice na trnju". Povjesničar bi morao voditi brigu da se greške iz povijesti ne ponove, psihijatar/propovjednik/reformator širiti toliko nam potrebni optimizam, a kemičar? Od njega se, eto, očekuje najviše, iako bi nam možda na čelu države zapravo trebao alkemičar.

>> 'Bude li šatora dok sam ja ministar, prvi ću otići'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije