Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko zdravstvo na 16. mjestu u Europi

Unatoč činjenici da je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika skromnije u odnosu na zapadne europske standarde, hrvatsko zdravstvo primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, a Hrvatska je u europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika, kaže se u ocjeni
27. siječnja 2016. u 13:39 2 komentara 746 prikaza
Zdravstvo
Foto: Ilustracija/ Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Hrvatsko zdravstvo zauzelo je 16. od 35 mogućih mjesta u istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) za 2015. godinu, što je po kvaliteti i dostupnosti zdravstvene zaštite skok Hrvatske za sedam mjesta u odnosu na prethodnu godinu.U obrazloženju ocjene ističe se da je Hrvatska sa 707 bodova od mogućih 1000 ostvarila značajan uspjeh među zemljama bivše Jugoslavije, dok je Slovenija sa 710 bodova korak ispred Hrvatske.

Unatoč činjenici da je izdvajanje za zdravstvo po glavi stanovnika skromnije u odnosu na zapadne europske standarde, hrvatsko zdravstvo primjenjuje vrlo napredne i skupe postupke poput transplantacije bubrega, a Hrvatska je u europskom vrhu s približno 50 transplantacija na milijun stanovnika, kaže se u ocjeni.

Na ljestvici je prva Nizozemska s 916 bodova, druga Švicarska s 894,  a treća Norveška s 854 bodova. Na začelju su Srbija (554), Bugarska (530), Rumunjska (527), Albanija (524), Poljska (523) i Crna Gora (282).

U priopćenju Health Consumer Powerhousea za europsko zdravstvo se kaže da se stalno poboljšava, unatoč uzbunama oko štednje zbog financijske krize, starenja stanovništva i migracijskih previranja.

Stopa preživljavanja od srčanih bolesti, moždanog udara i raka sve se više povećava. Smrtnost dojenčadi, pokazatelj kojem je pridana najveća pozornost, stalno pada. EHCI se počeo utvrđivati 2005. godine, uspoređujući uspješnost nacionalnih zdravstvenih sustava u 35 zemalja. Analizira se 48 pokazatelja, uključujući prava pacijenata i informiranje, dostupnost zdravstvenih usluga, ishod liječenja, liste čekanja, prevenciju, potrošnju lijekova i njihovu dostupnost itd.

>> Pušač koji doživi infarkt i nastavi pušiti plaćat će skuplje osiguranje

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
  • Prigor:

    pričekajte par mjeseci ili godinu dana , da hadezeov tsunami odradi domoljubne navike , pa vas bum pital gdje i na kojem mjestu bu završil.

  • Lavica7:

    Pohvalno! Zdravstvo NE dirati.