Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
publicistika

Hrvatsko ratno 
zrakoplovstvo - Od Austro-Ugarske do danas

zrakoplovstvo
VL
28.12.2012.
u 14:58

Hrvatske postrojbe u zrakoplovnoj legiji iznjedrile su niz zračnih asova. Prvi se put iznose fotografije koje dosad javnost nije vidjela

Pet autora, na 420 stranica, kroz 380 reprezentativnih povijesnih crno-bijelih i fotografija u boji, prvi put u knjizi “Sto godina ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj” donose nikad prije ispričanu priču o stoljeću ratnog zrakoplovstva u Hrvatskoj. Knjiga je izašla u biblioteci “Hrvatska povijest”, nakladničke kuće Despot Infinitus iz Zagreba, a potpisuju je Tomislav Aralica, Robert Čopec, Marko Jeras, Zdenko Kinjerovac i Tomislav Haraminčić. Vrijednost ovog izdanja je višestruka.

Privatne zbirke

U prvom redu, riječ je o prvom djelu u kojem je sustavno iznesen prikaz ratnog zrakoplovstva na hrvatskom teritoriju, od samih začetaka pod austrougarskom vlašću, preko Kraljevine SHS, Kraljevine Jugoslavije, Nezavisne Države Hrvatske, partizanskog zrakoplavstva i Jugoslavenskog ratnog zrakoplovstva do osamostaljenja Republike Hrvatske, poslijeratnog doba i današnjih dana. Autori prate i opisuju ulogu i doprinos Hrvata razvoju ratnog zrakoplovstva tijekom jednog turbulentnog stoljeća hrvatske zrakoplovne povijesti. Velika vrijednost ovog izdanja počiva i u velikom broju fotografija koje se prvi put iznose javnosti upravo u ovoj knjizi. Fotografije potječu iz privatnih zbirki samih autora, njihovih prijatelja, albuma članova obitelji bivših zrakoplovaca te iz fondova nekolicine arhiva i muzeja. Opširni opisi uz svaku fotografiju detaljno upućuju čitatelja na potrebne podatke i zanimljive detalje dajući time dodatnu vrijednost samim prikazima.

Piloti izvan Hrvatske

Sve cjeline hrvatske ratne zrakoplovne povijesti i tradicije postavljene su u knjizi kronološkim redom kroz sljedeća poglavlja: RZ Austro-Ugarske (1890. - 1918.), RZ KSHS/Jugoslavije (1918. - 1941.), RZ NDH (1941. - 1945.), RZ partizanske vojske KPJ-a/KPH (1942. - 1945.), RZ DFJ/FNRJ/SFRJ (1945. - 1991.) i HRZ RH (1991. - 2009.). Zbog iznimne važnosti za hrvatsku zrakoplovnu tradiciju, ali posredno i za zrakoplovnu historiografiju ovog dijela Europe, jedno je poglavlje posvećeno Hrvatskoj zrakoplovnoj legiji. Riječ je o lovačkim i bombarderskim postrojbama koje su popunjavali uglavnom Hrvati, ali i pripadnici drugih nacionalnosti iz hrvatskih krajeva, koji su se određeno vrijeme borili izvan granica Hrvatske, na Istočnom bojištu u sastavu njemačkog Luftwaffea u Drugom svjetskom ratu. Hrvatske legionarske zrakoplovne postrojbe iznjedrile su niz zračnih asova te su bile borbeno najdjelotvornije zrakoplovne postrojbe u povijesti ratnog zrakoplovstva Hrvatske, ali i čitave jugoistočne Europe. Knjiga je u prodaji na svim kioscima za samo 79,90 kuna!

Komentara 16

Avatar jabarabaagodinaslaba
jabarabaagodinaslaba
15:18 28.12.2012.

MiG 21 od Austro-Ugarske do danas.

OL
olovka
15:24 28.12.2012.

Sta sa ovim naslovom ima hrvatska? Pise 100 godina ratnog zrakoplovstva u hrvatskoj , nazalost ne "100 godina hrvatskog zrakoplovstva" jos jean dokaz stalne podcinjenosti" OKUPATORIMA koje ni jedna drzava na svijetu ne voli osim hrvatske .

OB
-obrisani-
18:42 28.12.2012.

Radoje Ljutovac večna ti slava i hvala što obori dušmana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije