Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatsko more za Srbe preskupo, ali je sigurnosna situacija dobra

Tanjug upozorava kako hrvatska policija "striktno primjenjuje prometne propise i naplaćuje kazne" pa je za prebrzu vožnju kazna od 40 do 135 eura.
22. lipnja 2011. u 20:58 65 komentara 16 prikaza
turisti
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

Mediji u Srbiji prenose iscrpni članak o tome što srpske turiste očekuje u Hrvatskoj - od cijena kave i cestarine do kazni za prebrzu vožnju ili vožnju bez sjedalice za dijete, ali i kakva je sigurnosna situacija. One koji će do odredišta vlastitim prijevozom, u Hrvatskoj čekaju dobro održavane autoceste, ali i za srpski džep prilično visoke cestarine, upozorava Tanjug pa od srpsko-hrvatske granice do Zagreba za automobile i manje kombije cestarina je oko 14 eura, dok je cijena za vozila s prikolicom i veće kombije 22 eura dok je cestarina do Rijeke, Zadra, Splita ili gradova u Istri 30 eura.

Kava na hrvatskom primorju košta jedan i pol euro, sokovi do dva eura, a te cijene su ponegdje, primjerice na dubrovačkom Stradunu, i višestruko više. Hrvatski mediji su izračunali, piše srbijanska agencija, da za četveročlanu obitelj i automobil za trajekt za Lastovo valja platiti 230 eura što je više od cijene sedmodnevnog predsezonskog aranžmana u Grčkoj ili Tunisu.

U Hrvatskoj se može plaćati isključivo kunama, ali će od ove godine ugostiteljima i trgovcima biti dozvoljeno da u vrijeme kada mjenjačnice ne rade, primaju stranu valutu. Tanjug upozorava kako hrvatska policija "striktno primjenjuje prometne propise i naplaćuje kazne" pa je za prebrzu vožnju kazna od 40 do 135 eura, 70 eura je kazna za nevezanje pojasa, vožnju bez dječje sjedalice ili razgovor mobitelom za vožnje, a prolazak kroz "crveno" 135 eura.

Hrvatska policija na granicama sankcionira one kod kojih nađe bensedine ili druge lijekove za smirenje, u slučaju da ne posjeduju dokument koji potvrđuje kako je riječ o prepisanoj terapiji. Iako zvuči banalno, takvi slučajevi su česti i lokalni mediji o njima izvješćuju, upozorava Tanjug i podsjeća kako su Hrvatska i Srbija potpisale Međunarodni sporazum o zdravstvenom osiguranju tako da turisti iz Srbije imaju pravo na besplatnu hitnu medicinsku pomoć s potvrdom koju izdaje Republički zavod za zdravstveno osiguranje.

Na kraju zaključuje kako je "sigurnosna situacija u Hrvatskoj dobra, iako se tu i tamo pojave vijesti o išaranim ili oštećenim automobilima srpskih registracija ili o vrijeđanju turista, no to su ipak pojedinačni slučajevi, praktički zanemarivi u odnosu na ukupan broj turista iz Srbije".

MEDULIĆEVA ULICA
Urušio se dio zgrade u centru Zagreba: 'Pukim slučajem bio sam izvan prostora i nije se dogodilo ono najgore'
Auro Domus
KRIPTO-BUDUĆNOST
5 predikcija koje se očekuju na tržištu kriptovaluta u 2021. godini
 • mozel:

  Hvala bogu neka im je skupo samo da ne dolaze neka idu u Crnu Goru i Na ohrodsko jezero u Makedoniju ili Grcku i Rusiju.

 • Avatar broz
  broz:

  ZNAMO MI DA SU SERVI ISKOMPLEKSIRANI HRVATIMA,PA IH MI LIJEPO ZOVEMO NA ZAJEDNIČKU PROSLAVU \"OLUJE\".NEK SE MALO PROVESELE.(A TREBALO BI I NEKE POSLOVE POZAVRŠAVATI).

 • kukuriku:

  ..bre..-:)