Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otvoreno pismo hrt-u

Hrvatsko kulturno vijeće: Skinite tu skandaloznu seriju s televizije!

dubrovnik
VL
18.02.2011.
u 12:26

Crnogorska serija " Rat za Dubrovnik" neprimjerena je, kažu, zbog agresorske uloge C. Gore u Domovinskom ratu te izaziva ogorčenost gledatelja

– Prikazivanje dokumentarne serije RT Crne Gore "Rat za Dubrovnik" na Hrvatskoj televiziji politički je i kulturni skandal. Već sama činjenica da HTV u terminu vlastita Dokumentarnog programa objavljuje seriju o ratu devedesetih godina u produkciji zemlje koja je bila jedan od agresora na Hrvatsku izaziva ogorčenje hrvatskih gledatelja. Prva je epizoda pokazala da su interpretacije zbivanja uoči i na početku srpske i crnogorske agresije podudarne s podmetanjima hrvatskoj politici iz toga vremena, što najbolje ilustrira teza da su se "Tuđman i Milošević dogovarali o podjeli Bosne i Hercegovine". Premda za taj "dogovor" nema ama baš nikakvih dokaza ni u pisanom niti u bilo kojem drugom obliku, premda bi takav dogovor bio potpuno nezamisliv u tadanjim okolnostima – hrvatskoj se publici servira kao povijesna činjenica i to u televizijskoj produkciji zemlje koja je na krilima velikosrpskih pretenzija htjela podijeliti Hrvatsku na način da prigrabi njezin najjužniji dio koji bi zatim graničio s teritorijem u Dalmaciji pod vlašću Srbije, oštra je kritika programske politike javne televizijske kuće koju je uputilo Hrvatsko kulturno vijeće, na čelu s Hrvojem Hitrecom.

– Teza o podjeli BiH u seriji "Rat za Dubrovnik" koincidirala je terminom prikazivanja sa završnim riječima na haaškom suđenju Hrvatima iz Herceg Bosne, koje optužnica najviše tereti upravo lažima koje su izrečene (i) u crnogorskoj TV-seriji. Doista sramotan potez HTV-a koji ne prenosi uživo završne riječi iz Haaga, ali emitira seriju koja optužuje Hrvate, kaže se dalje.

Iako priznaju da prikazana prva epizoda ima zanimljivih materijala koje hrvatski gledatelji do sada nisu vidjeli, zamjerka je što se kroz seriju, kako kažu, nastoji ekskulpirati crnogorsku agresiju, a krivnju prebaciti isključivo na srbiziranu JNA.

– Savjetujemo HTV-u da prekine emitiranje serije u terminu domaćega dokumentarnog programa te da obavijesti gledatelje ima li namjeru iritirati ih i dalje na isti način možebitnim prikazivanjem beogradske dokumentarne serije o "ratu za Hrvatsku" s komentarom Vojislava Stanimirovića iz zagrebačkog studija, zaključuju.

Komentara 12

SP
spancro
20:09 18.02.2011.

sigurno su se dogovarali to svi znaju

ML
mladazemlja
13:16 18.02.2011.

Zar HRT nema sredstava za snimanje dokumentarca u vlastitoj produkciji o Domovinksom ratu?? Gdje su naši novci, u đepu turskih ,indijskih producenata,Latina,stankovića,Sever?? STOP PROGONU HRVATSKIH BRANITELJA I GAŽENJU DIGNITETA DOMOVINSKOG RATA!

UT
utatica
21:05 18.02.2011.

Hvala HKV-u što se oglasilo i hvala Večernjaku što je to objavilo, od sutra kupujem opet Večernjak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije