Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRENIJELI SVJETSKI MEDIJI

Hrvatski znanstvenici otkrili što je nužno da bi djeca željela ići na fakultet

Ilustracija
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/3
18.11.2019.
u 15:01

Najveći utjecaj imaju roditelji, ocjene, osjećaj sreće u školi te da učenici imaju osnovne uvjete (radni stol)

Jedna od najuglednijih svjetskih medijskih kuća BBC prenijela je rezultate istraživanja hrvatskih znanstvenika Borisa Jokića, javnosti poznat i kao bivši voditelj obrazovne reforme, te njegovog kolege Josipa Šabića. Istraživanje koje otkriva što to potiče djecu da se odluče za visoko obrazovanje, prenijeli su i brojni drugi.

Istraživanje je pokazalo da će na odluku učenika hoće li otići na fakutet ili ne više utjecati čimbenici koji su povezani s roditeljima i domom, nego oni koji su vezani uz školu koju dijete pohađa. Drugim riječima, važnije je za djecu da u svom domu imaju radni stol, dobre ocjene, visoka očekivanja roditelja i da su sretni u školi, nego u koju školu idu, koja je veličina njihovog razreda te dolaze li iz imućnijeg okruženja. 

Osim toga, otkriveno je da značajnu ulogu ima i spol pa tako učenice češće imaju želju za nastavkom školovanja od dječaka. No ipak su se izvrsne ocjene pokazale kao najjači prediktor učeničke želje za nastavkom obrazovanja. 

- Učenici koji imaju slične individualne karakteristike, a pohađaju različite osnovne škole imat će jednake aspiracije za visokim obrazovanjem. Važna spoznaja koju donosi ovo istraživanje je činjenica da roditelji mogu značajno utjecati na aspiracije svoje djece izražavanjem svojih očekivanja vezanih uz njihovo obrazovanje te omogućavanjem osnovnih uvjeta za učenje i izvršavanje domaćih zadataka. Ohrabrujuće spoznanje je da socioekonomski status roditelja ne utječe na aspiracije djece - zaključuju istraživači.

Istraživači za kraj napominju kako je istraživanje provedeno na učenicima čiji roditelji uglavnom žive i rade u Zagrebu zbog čega postoji mogućnost da bi različiti čimbenici mogli imati različit utjecaj na učenike u ruralnim dijelovima te da bi socioekonomski status roditelja mogao predstavljati veću prepreku učenicima iz takvih sredina.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
REYAM
15:41 18.11.2019.

Naročito je veliko otkriće da su se ipak izvrsne ocjene pokazale kao najjači prediktor učeničke želje za nastavkom obrazovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije