Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaključen ugovor

Hrvatski vojnici će u setu za preživljavanje imati Tedeschijeve bombone koji mogu nadomjestiti hranu

Obilježavanje 15. obljetnice ustrojavanja Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a u Kninu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/3
26.05.2022.
u 09:49

MORH je objavio da je zaključen ugovor s Atlantic grupom i njegovom Cedevitom, vrijedan 607 tisuća kuna

Hrvatski vojnici opet će u setu za preživljavanje imati paketiće bombona koji u izvanrednim okolnostima mogu nadomjestiti hranu. Tzv. komprimirane bombone, koje vojnici koriste već desetak godina, MORH nabavlja iz Atlantic grupe koja jedina u Hrvatskoj proizvodi ovakav oblik hrane.

MORH je objavio da je zaključen ugovor s Atlantic grupom i njegovom Cedevitom, vrijedan 607 tisuća kuna, piše Poslovni dnevnik

Nabava je provedena kroz pregovarački postupak bez prethodne objave, u skladu s Uredbom o javnoj nabavi u području obrane i sigurnosti. Naime, to jedini takav proizvod u čijem je razvoju, uz Prehrambeno-biotehnološki fakultet i Atlantic, sudjelovao i sam MORH.

Paketi komprimiranih bombona predviđeni su za šestodnevno preživljavanje, a u pravilu ih koriste specijalci, piloti, mornari i vojnici u misijama. Jedan paketić bombona dnevno je dovoljan da vojnik u ekstremnim situacijama izbjegne hipoglikemički napad.

Propisano je i korištenje tih obroka kao energetsku dopunu u redovnoj prehrani oružanih snaga, no iz MORH-a objašnjavaju da ih se u pravilu ne koristi prilikom redovnih aktivnosti. Ipak, nužno ih je imati na zalihama kako bi bili dostupni u vrijeme kada se ukaže potreba. Rok trajanja tih komprimiranih bombona je četiri godine.

VIDEO Preuzimanje helikoptera Black Hawk kojem su nazočili Milanović i Banožić

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar Europsko-Balkanska Ljubav
Europsko-Balkanska Ljubav
10:43 26.05.2022.

Hrvatski vojnici će u setu za preživljavanje imati Tedeschijeve bombone koji mogu nadomjestiti hranu i koje mogu uzeti uz Boga i domoljublje od domoljubnog gazde Emila koji je tako fino i efikasno plasirao svoj novac u Europu da ga ne gubi i izgubi doma na balkanu.

Avatar vidikurza
vidikurza
10:33 26.05.2022.

Imaju i dodatak protiv proljeva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije