Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Hrvatska će ući u schengensku zonu prije Bugarske i Rumunjske

Hrvatska je ispunila tehničke uvjete i sad slijedi politička odluka, odnosno potpora svih država članica
27. svibnja 2021. u 09:19 82 komentara 15636 prikaza
Andrej Plenković
Foto: JOHANNA GERON/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Hrvatska nije u istoj situaciji kao Rumunjska i Bugarska, koje su blokirane i na ulazak u Schengen čekaju godinama te se – kako sada stvari stoje – naša aplikacija za ulazak u schengensku zonu neće uzimati u paketu s njihovom. Hrvatska je ispunila tehničke uvjete i sad slijedi politička odluka, odnosno jednoglasna potpora svih država članica. Uz najave da bi se hrvatski ulazak mogao staviti na dnevni red u drugoj polovici ove godine, za predsjedanja Slovenije Vijećem EU, domaći i strani diplomatski izvori političku situaciju opisuju kao “oprezno optimističnu”, a šanse “vrlo dobre”, no najveći problem vide u samom konceptu i funkcioniranju Schengena unutar EU koji je prvo bio narušen migracijama, a sada pandemijom.

Ispovijest 'piratice' sa save
'Za mene kažu da sam terorist koji odvezuje brodove. Ovo je moja strana priče!'
Urša Raukar-gamulin
Kuće, stanovi, šume, poslovni prostori... Tomaševićeva zamjena u Saboru najbogatija je možemovka
Zagreb: Ministar Tomo Medved obratio se medijima u središnjici HDZ-a
Renata Rašović
Što je to došlo da Tigar ide na Tigra i kako je “naš Tomo Medved” postao “njihov”?
 • Avatar FrancJunior
  FrancJunior:

  Treba napokon napraviti pravu granicu izmedju EU i Balkana! Mislimo da i sve drzave clanice EU to polako uvidjaju, posto se srbijanci sve vise odvajaju od EU, te se stavljaju na stranu Rusa, a BiH na stranu muslimana i Arapa!

 • essek22:

  Polako ali sigurno..idemo tamo gdje nam je mjesto, ne s ovim ostalim na zapadnom Balkanu nego među najrazvijenijim i najkulturnijim nacijama.

 • Avatar southman
  southman:

  Hrvatska sigurno ulazi jer je to interes svih. U Sloveniji je sada Janša, nadalje Nijemci, Poljaci, Česi, Mađari, Slovaci žele na Jadran bez graničnih prepreka, Nizozemci su dobili Riječku luku, još ako smo odabrali a izgleda da jesmo Francuske Rafale sve je riješeno.