Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Radionica u Vukovaru

Hrvatski učenici u robotici bolji i od kolega iz Japana, Njemačke...

robot
Foto: Grgur Žučko/pixsell
29.01.2016.
u 10:55

Ivica Kolarić, predstavnik Hrvatske u svjetskoj organizaciji RoboCop junior, održao je radionicu u OŠ Nikole Andrića u Vukovaru

Učenici OŠ Nikole Andrića iz Vukovara, njih 30-ak, sudjelovalo je na radionici o robotici koju je vodio Ivica Kolarić, predstavnik Hrvatske u svjetskoj organizaciji “RoboCop junior”, dobitnik Državne nagrade tehničke kulture “Faust Vrančić” te sudionik svjetskog natjecanja u Kini. Djeca su tijekom radionice učila kako programirati robote, upravljati njima, raditi s ultrazvučnim senzorima…

– Hrvatska je u samom europskom i svjetskom vrhu u robotici u konkurenciji učenika osnovnih i srednjih škola. Bili smo i svjetski prvaci, i to ispred svjetskih velesila poput Japana, Kine, Njemačke… – nabraja Kolarić. 

Međutim, i dok osnovci i srednjoškolci ostvaruju zapažene rezultate, u konkurenciji studenata natjecatelji iz Hrvatske ne bilježe takve rezultate. Razlozi se, smatra Kolarić, kriju u obrazovnom sustavu, jer studenti su preopterećeni brojnim kolegijima, ali i u činjenici da se ne ulaže dovoljno. 

– S djecom mi radimo stalno i zato imamo rezultate. Naši natjecatelji dolaze iz Varaždina, Zagreba, Splita, Rijeke, Karlovca, ali su nam ostali krajevi domovine ostali po strani. 
Nismo imali nijednoga natjecatelja iz Slavonije i to ovim radionicama želimo promijeniti – objašnjava Kolarić.
Dodaje i kako su školarci spremni nastaviti baviti se s robotikom i na fakultetu, ali i da im to prije svega država treba omogućiti nabavom opreme, programa, robota te osiguravanjem stručnjaka koji će raditi s njima.•

>> Kodiranje, programiranje... u svijetu se uči od prvog razreda osnovne škole

Komentara 3

MA
maklin
14:54 29.01.2016.

Odlične vijesti! Svima pohvale!

HA
Hancov
16:35 29.01.2016.

Cetitamo! Velike pohvle sima!

KA
kajinx
12:17 29.01.2016.

Bravo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije